I ove godine Muzej Kozare obilježava Noć muzeja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Muzej Kozare će i ove godine nizom manifestacija obilježiti Noć muzeja i Svjetski dan muzeja. U subotu, 14. maja, u Muzeju Kozare biće otvorena izložba „Istorija prijedorskog školstva“ koja prati istoriju školstva i sadrži dokumente, fotografije i predmete mahom iz istorijske zbirke ove ustanove. Kustos Muzeja Kozare Vedrana Adamović je potvrdila da postoji dosta građe o formiranju prvih škola i da se veliki dio građe odnosi na Gimnaziju koja ove godine proslavlja 90 godina postojanja i rada. „Uspjeli smo nabaviti stare klupe, katedre i druga nastavna sredstva, a zbog nemara i brojnih donacija školske opreme, od toga je po školama ostalo skoro ništa“, rekla je Adamovićeva na konferenciji za novinare u Prijedoru.
Osim ove izložbe, u okviru Noći muzeja nastupiće hor „Vilenjak“ koji okuplja mališane od tri do šest godina, a djeluje u okviru Muzičke škole „Savo Balaban“, kao i talentovani učenici ove škole, potom muška i ženska ojkačka grupa KUD-a „Kozara“ Prijedor i ovdašnji pjesnici. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac najavio je da će u utorak, 17. maja, u okviru obilježavanja ovih datuma u 19.00 časova biti promovisana knjiga Antuna Miletića „Ubijeni u koncentracionom logoru Jasenovac 1941-1945“ i prikazana dva dokumentarna filma. „Promociji knjige prisustvovaće autor i profesori Univerziteta u Banjaluci, a, kada je riječ o filmovima, to su radovi Pere Špadića i Zorana Radonjića `Putujući Kozarom` i Mirka Antonija Malešića `Putovanje kroz vrijeme – Sveta Sofija`“, naveo je Radivojac. U srijedu, 18. maja, kao i prethodne tri godine, Muzej Kozare će u gradskoj šetališnoj zoni izložiti svoje eksponate, a ove godine biće to eksponati iz etnološkog odjeljenja, najavila je viši kustos tehnolog ovog muzeja Marija Radaković.
„Sa ženskom grupom KUD-a `Kozara` Prijedor predstavićemo ručnu radinost i sugrađanima pokazati nekoliko tehnika veza, a sve to uz natpjevavanje u ojkači“, rekla je Radaković. Obilježvanje Noći muzeja počinje u subotu, 14. maja, u 20.00 časova u Muzeju Kozare, a Svjetskog dana muzeja u srijedu, 18. maja u 11.00 časova u gradskoj šetališnoj zoni. Svjetski dan muzeja obilježava se od 1977. godine, a Noć muzeja od 1997. godine.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.