Izložba grafika Biljane Vuković

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinoć je u Galeriji ’96 u Prijedoru otvorena izložba grafika Biljane Vuković. Otvarajući izložbu direktor ove kulturne ustanove Tihomir Ilijašević je rekao da je ova akademska slikarka dostigla onaj trenutak u svom stvaralaštvu kada se njeni radovi mogu prepoznati. „Svi umjetnici teže da dostignu to vrijeme kada će po svom radu, po nekom momentu koji su zabilježili i koji se provlači kroz njihova djela, postati prepoznatljivi. Ona je prije svega izuzetan pedagog i jedan od omiljenijih profesora na beogradskoj Likovnoj akademiji, a potom i izuzetan grafičar“, rekao je Ilijašević i dodao da njene grafike podsjećaju na jedan davno nacrtan rad koga sada „komadić po komadić“ izvlači iz te cjeline i obogaćujući je novim životnim isksutvima predstavlja ljubiteljima grafike. „Baš tu potiče enigma i iznenađenje u poetici grafika Biljane Vuković, jer umjesto očekivane grublje linije i tamnije boje, njena linija je nježnija, a boja toplija“, istakao je Ilijašević.
Biljana Vuković se prijedorskoj publici predstavila sa 30 grafika iz ciklusa „Studenica“ izvedenih u tehnici akvatinta bakropis u boji i sve su inspirisane ovim manastirom gdje umjetnica redovno odlazi već trideset godina. „Sva moja inspiracija dolazi na osnovu crteža i akvarela koje ja tamo na licu mesta u prirodi radim. Kada se vratim u atelje, onda na osnovu tog materijala pravim grafike koje su za neke moje prijatelje izuzetno komplikovane jer podrazumevaju dugotrajne procese ercovanja, obrade ploče, što zalazi već u preciznost kakvu zahteva zlatarski zanat“, rekla je Vukovićeva dodavši da je pogrešno mišljenje publike, odnosno posjetilaca izložbi, da grafika mora biti crno-bijela. „Grafike ne mora uopšte da bude takva i ta jedna radost koju ja osećam u boji i zadovoljstvo koje nama boja pruža, tu svetlost, toplinu i određeno psihološko raspoloženje koja ona prouzrokuje, to pokušavam da zabeležim na svojim grafika kojima je karakteristička upravo boja“, istakla je Biljana Vuković.
Autorka je do sada imala 30 samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim grupnim izložbama širom bivše Jugoslavije i Evrope, a dobitnik je i nagrade „Veliki pečat Grafičkog kolektiva“ za 1999.godinu. Biljana Vuković je redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsjek grafike. Prijedorčani će ovu izložbu grafika u Galeriji ’96 moći pogledati do 7. juna.

Share.