Izložba radova sa Likovne kolonije Sreten Stojanović

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U izložbenom prostoru Muzeja Kozare otvorena je izložba radova nastalih na 6. likovnoj koloniji „Sreten Stojanović“ koja je održana prije mjesec dana na Mrakovici. Radi se o tridesetak djela članova Centra za vizuelne komunikacije „Protok“ koji su bili ovogodišnji učesnici kolonije. Direktor ovog centra Radenko Milak je rekao da su radovi potvrda inspirativne atmosfere za rad koju je pružila planina Kozara. „Ova kolonija je ujedno predstavila ljude koji čine grupu „Protok“ i dio su naše inicijative, a iznjedrila je radove koji su mogli da nastanu tokom sedmodnevnog rada i druženja, ali i prethodnog rada i istraživanja svakog od ovih mladih ljudi ponaosob“, rekao je Milak. On je dodao da izložba odražava kolektivni duh sa jakim individualnim aspektima i presjek je njihovog petogodišnjeg rada.
Selektor kolonije „Sreten Stojanović“ Predrag Marjanović je istakao da je već duže vrijeme pratio rad ovih mladih umejtnika, tako da su radovi koji su nastali u koloniji za njega očekivanog kvaliteta. „Poslije harizmatičnih imena koja su činili petu koloniju na Kozari, bilo je logično da kao pandan njima dovedemo ove mlade ljude, koji su u potpunosti opravdali moja očekivanja. Jaka individualsnot svakog od njih govori sama za sebe, tako da se jedne ovakve izložbe, ali i kvalitetne kolonije gdje su radovi nastali ne bi postidjeli ni mnogo veći centri nego što je naš grad“, dodao je Marjanović. Izložbu je otvorio zamjenik načelnika opštine Milenko Ðaković koji se mladim umjetnicima zahvalio na učešću u radu 6. saziva likovne kolonije „Sreten Stojanović“ i na radovima koji su u njoj nastali, a koji će za neke mlađe generacije ostati u fundusu Muzeja Kozare, a možda krasiti i holove opštine Prijedor, kao organizatora i pokrovitelja kolonije.
Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac je izrazio zadovoljstvo što će ova ustanova nakon izložbe, koja će biti otvorena mjesec dana, obogatiti svoj fundus likovnih djela kvalitetnom zbirkom radova mladih autora, članova grupe „Protok“.

Share.