Jubilej rada Galerije 96

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prijedorska Galerija `96 ove godine obilježiće deset godina rada što će biti povod za organizovanje još jednog značajnog kulturnog događaja u ovoj ustanovi. Direktor Galerije Tihomir Ilijašević potvrdio je da će se obilježavanje desetogodišljice rada ove ustanove obilježiti u junu, a da su pripreme za ovaj događaj u punom jeku.
-To je vrijeme kada je naše gradsko šetalište gdje je smještena Galerija prepuno šetača, pogotovo u večernjim časovima, tako da razmišljamo da pored izložbe kao centralnog događaja ove proslave organizujemo i jedan džez koncert, kazao je Ilijašević.
On je dodao da već uveliko vodi razgovore za prvim direktorom ove ustanove, akademskim slikarom Predragom Marjanovićem čiji izbor radova će biti osnov ove jubilarne izložbe.
-Budući da se Marjanović već 40 godina bavi slikarstvom, ovo bi bila i dobra prilika da se sačini jedan presjek kroz njegovo stvaralaštvo izborom iz bogatog fundusa prije svega njegovih grafika, crteža i slika rađenih u raznim fazama njegovog stvaralaštva, kazao je Ilijašević.
On je dodao da je galerijski prostor ograničen, te da, budući da umjetnik ne želi da izložba bude retrospektiva njegovog rada, izbor iz njegovog višedecenijskog rada biti prava mjera izložbe kojom će se obilježiti ovaj dvostruki jubilej.
Ilijašević je rekao da će pored izložbe, za sve ljubitelje dobre muzike biti organizovan i džez koncert.
-Da li će to biti neko iz porodice Veletanlić i Hadžimanov, ili možda neko manje poznato ime iz svijeta džeza još ne mogu da potvrdim jer su pregovori u toku, ali obećavam da ni ovoga puta nećemo iznevjeriti sve one koji su navikli da u našoj Galeriji pored kvalitetne izložbe poslušaju i jedan dobar koncert, rekao je Ilijašević.
Inače, Predrag Marjanović je bio osnivač i prvi direktor Galerije do 2005. godine. U toku desetogodišnjeg rada ove ustanove izlagali su poznata i manje poznata ime iz svijeta umjetnosti iz užeg i šireg okruženja od koji su najznačajnija Bekir Misirlić, Momo Kapor, Vladimir Veljašević, Voja Todorić, Ursula Kristinsen, Slobodan Bjeljac, Milovan Danojlić, Brana Crnčević, Katarina Zarić, Mirko Toljić, Aleksa Milić, Danko Brkić i mnogi drugi.

Predrag Marjanović već se 40 godina bavi slikarstvom i do sada je imao 17 samostalnih izložbi, a učestvovao je na više desetina domaćih i međunarodnih slikarskih smotri. Zahvaljujući njegovom autoritetu u svijetu umjetnosti, a budući da je u dvogodišnjem mandatu bio selektor Likovne kolonije „Sreten Stojanović“ na Kozari su se 2009. godine okupila najveća slikarska i svjetski poznata i priznata imena, kao što su Radovan Kragulj, Branko Miljuš, Ljubomir Stahov, Mladen Karan, Biljana Gavranović, Veso Sovilj, Zoran Banović, likovni kritičar Ljubica Jelisavac, a 2010. godine na njegov poziv su se odazvali svi članovi avangardne grupe „Protok“.

„Galerija 96 „Prijedor, najmlađa kulturna ustanova u glavnoj gradskoj ulici, nastala je saradnjom opštine Prijedor, gradova Trenta iz Italije i Karitasa iz Hamburga i prvi je galerijski prostor u gradu koji slovi za grad umjetnika i u kojem je slikarstvo brend grada. Za kratko vrijeme stekla je ogromnu afirmaciju priređujući izložbe značajnih autora, koncerte klasične muzike i promocije knjiga.
Glas Srpske

Share.