Ministarka Rešić i načelnik Pavić na premijeri dokumentarca Prvi let

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U prijedorskom bioskopu „Kozara“ u četvrtak je premijerno prikazan dokumentarni film „Prvi let“, autora Nedeljka Lajšića, a projekciji je prisustvovala i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić. Autor filma je napomenuo da je riječ o filmskoj dokumentarnoj priči neposrednih aktera stvaranja Prve partizanske avijacije prije 70 godina, ali i nastanka i razvoja Aero – kluba „Prijedor“, koji obilježava 60 godina postojanja i rada. „Poruka ove moje filmske priče je da mi treba da budemo ponosni na svoju istoriju, na prve partizanske pilote Rudija Čajaveca i Franju Kluza, ali i na sve one koji su tokom proteklih decenija stvarali avijaciju i prijedorski aero-klub“, rekao je Lajšić.

On je dodao da je poseban utisak na njega ostavio susret sa svjedocima stvaranja Prve partizanske avijacije Todom Kragulj i Mirkom Malbašićem, te da je u filmu koristio sekvence iz rado gledanih ratnih filomova iz njegovog djetinjstva – „Partizanska eskadrila“ i „Doktor Mladen“. Ministarka Rešić je istakla da su je kadrovi iz filma vratili u djetinjstvo, te da je ponosna što je bila svjedok razvoja ovdašnjeg aero-kluba. „Zahvaljujući pokojnom ocu bila sam čest gost na aerodromu Urije i bilo je zaista divno sjedeti ovdje i gledati sve te likove iz djetinjstva, koji su učinili mnogo da naš grad ima jedan takav sportski kolektiv, kakav je Aero-klub kojim se svi ponosimo“, rekla je Rešićeva.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić istakao je da je ova opština prepoznala značaj pripreme ovakvog filma u danima kada se slavi 70 godina Kozarske epopeje i vrijednih jubileja Prve partizanske avijacije i Aero-kluba „Prijedor“. „Ovaj film, ovog mladog autora je dragocjeno svjedočastvo onog i ovog doba za nas i buduće generacije Prijedorčana“, istakao je Pavić. General-pukovnik u penziji i senator Srpske Manojlo Milovanović je nakon projekcije novinarima izjavio da je ovo jedna veoma lijepa retrospektiva. „Za kratko vrijeme je prikazan veoma dug vremenski period od 70, odnosno 60 godina, i svaka čast autoru na ideji i realizaciji“, izjavio je Milovanović.

Snimanje na području opština Kozarska Dubica i Prijedor trajalo je tri mjeseca, a pokrovitelj filma je opština Prijedor. Autor filma Nedeljko Lajšić zaposlen je kao snimatelj u Informativno – tehničkom centru Radio-televizije Republike Srpske. Lajšiću ovo nije prvi dokumentarni film, učesnik je mnogih domaćih i međunarodnih festivala dokumentarnog filma, te dobitnik značajnih priznanja u Berlinu, Moskvi i Rimu.

SRNA

Share.