Otvoreni Književni susreti na Kozari

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Poemom „Stojanka majka Knežopoljka“ Skendera Kulenovića u izvođenju mladih glumaca Akademije umjetnosti Slobomir P. Univerziteta iz Bijeljine, sinoć su u Pozorištu Prijedor zvanično otvoreni 38. „Književni susreti na Kozari“. Ovogodišnju manifestaciju, koja ove godine protiče u znaku obilježavanja 100 godina od rođenja Skendera Kulenovića, je otvorio načelnik opštine Prijedor Marko Pavić koji je rekao da je za Prijedor velika čast da ugosti renomirana pjesnička imena, te im je poželio da im Kozara postane inspiracija i da se uvijek vraćaju ovim susretanjima.

Pavić je Povelju „Skender Kulenović“ uručio ovogodišnjoj dobitnici ove književne nagrade Dari Sekulić, pjesnikinji iz Sarajeva za knjigu pjesama „Go pauk“. Član žirija 38. „Književnih susreta na Kozari“ Dobrica Erić istakao je da u godini, kada se obilježava 100 godina od rođenja Skendera Kulenovića, „žiri nije mogao napraviti bolji, časniji i ljepši izbor, jer se radi o zreloj pesnikinji i zreloj poeziji. „Nema tu hemijske olovke, niti kompjutera, nego samo olovka koja piše srcem“, rekao je Erić.

Primajući nagradu, Dara Sekulić je rekla da je ovaj trenutak i nagrada čine uzbuđenom, jer sa Skenderom ima isti jezik – jezik kraja, jezik Krajine. „Sve me to čini srećnom i uzbuđenom, tužnom što Skendera nema, ali sretnom što je bio, što sam kao pjesnik donekle slijedila njegov trag“, rekla je Sekulićeva. Gosti pjesničke večeri bili su Matija Bećković, Svetozar Koljević, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Ðorđo Sladoje, Ranko Risojević, Mošo Odalović, Zlata Kocić i Žarko Šarić.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo „Vila“, etno grupa „Trag“ i kamerni ansambl „Belcanto“. Centralna manifestacija „Pjesničko podne“ se održava danas na Mrakovici. Osim nastupa književnika učesnika programa, tom prilikom laureatu Dari Sekulić biće uručena i statueta „Rudara“ i novčana nagrada sponzora manifestacije rudnika „Arcelor Mittal Prijedor“.Share.