Pjesnički povratak u zavičaj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pjesničko veče Dragana Kolundžije pod nazivom „Povratak u zavičaj“ privuklo je pažnju brojne prijedorske publike.
Direktor Biblioteke „Ćirilo i Metodije“ Mara Ećim istakla je da je po posjećenosti književne večeri jasno da je izbor gosta bio pun pogodak.
Pjesnik Dragan Kolundžija, iako ima 73 godine, veoma vedro i živo govori o radosti koju je osjetio ponovnim dolaskom u svoj rodni kraj.
– Zamolio sam organizatore da veče dobije karakter pjesnikovog povratka u rodni kraj i vjerujte mi da mi je srce puno još kad sam putovao do ovog mjesta. A još je Andrić pisao da je pisac dužan svome zavičaju, a mislim da su i oni, koji su me večeras slušali, od mene nešto dobili – rekao je Kolundžija.
On je okupljenima u izložbenom prostoru Muzeja Kozare, u čijoj je zgradi smještena i biblioteka, govorio stihove iz 50 odabranih pjesama.
– Sačinio sam spisak pjesama i publici dopustio da sama odabere šta želi da čuje ove predivne proljećne večeri. Taj susret sa piscem uvijek stvara inspiraciju i ja sam je sigurno dobio za neke nove pjesme, a svi posjetioci su mogli da promisle o svom životu i ljudima oko sebe – dodao je Koluncija.
Tokom dana priređen je susret Dragana Kolundžije sa prijedorskim gimnazijalcima.
Dragan Kolundžija rođen je 1938. godine u selu Gornje Vodičevo, kod Novog Grada. Poslije završenih nekoliko razreda osnovne škole u Prijedoru i Novom Gradu, 1952. godine odlazi u Beograd gdje nastavlja dalje osnovno i gimnazijsko školovanje. Jugoslovensku i opštu književnost diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Radio je na Kolarčevom narodnom univerzitetu kao urednik Katedre za književnost i umjetnost, a jedno vrijeme i kao nastavnik u srpskim osnovnim i srednjim dopunskim školama u Francuskoj. Zastupljen je u više antologija srpske poezije u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.
Kozara
Veče Dragana Kolundžije u Prijedoru je, kako je sam pisac rekao, bilo posvećeno 50. godišnjici od dodjeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću i 50. godišnjici od tragične smrti Branka Miljkovića, ali i 70. godišnjici od ustanka i revolucije, budući da je i sam kao dijete bio u zbjegu i preživio ofanzivu na Kozari.
Glas Srpske

Share.