Plaketa Zlatna vila prijedorskom SPCD Vila, nagrada publike za AKUD Ivo Lola Ribar-Lola

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila“ iz Prijedora pobjednik je 11. Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“, dok je nagradu publike dobio AKUD „Ivo Lola Ribar – Lola“ iz Beograda. Predsjednik žirija Vladimir Kranjčević je obrazlažući ovakvu odluku rekao da je „Vila“ imala najizjednačeniji, najkompletniji i najuredniji nastup, bez ikakvih oscilacija. „To je na takmičenjima osnovna stvar u tehnici, dinamici i stilu. Uz temperament koji dirigentu ovog hora ne fali to je urodilo plodom i potpuno jednoglasno smo završili posao za pet minuta“, kazao je Kranjčević novinarima u Prijedoru.
Dirigent pobjedničkog hora Aljoša Novaković izjavio je da je konkurencija bila jaka i da vjeruje da su o ishodu odlučivale nijanse. „Mi smo možda ove godine tu nijansu istakli. Ova prestižna nagrada najdraža mi je jer je ovdašnja publika veoma dobar kritičar kad je u pitanju horsko pjevanje. Ko uspije u Prijedoru, može uspjeti svugdje kad je u pitanju horsko pjevanje“, naveo je Novaković. Dirigent AKUD „Ivo Lola Ribar – Lola“ Milovan Pančić, koji je sa KUD-om „Abrašević“ iz Beograda 2007. godine na ovom festivalu istovremeno osvojio nagrade i žirija i publike, ocijenio je da je prijedorska publika najbolja na svijetu, kao i da rijetko koji grad može da se pohvali ovakvim festivalom i po organizaciji i po publici.
„Obišao sam dvije trećine svijeta i rijetko sam imao prilike da doživim trenutke kao sa prijedorskom publikom. Jedne godine sam rekao da ovaj grad treba da se zove Vila Prijedor i to i dalje mislim. Ja ovdje dolazim kao da dolazim u svoj rodni kraj jer ovdje su dorbi ljudi, čovjek se lijepo osjeća kad boravi u ovom gradu i lijepo je primljen“, naveo je Pančić. Osim plakete „Zlatna vila“, nagrade za vrhunske domete u horskom pjevanju koju prati novčana nagrada od 5.000 KM, te nagrade publike koju prati novčani iznos od 1.500 KM, ove je godine žiri u sastavu Kranjčevič, Jovan Bugarski i Božidar Crnjanski dodijelio i svih pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.
Posebna priznanja za najbolje izvedeno djelo duhovne muzike i za inovaciju i virtuoznost u interpretaciji muzičkog djela dobio je AKUD „Ivo Lola Ribar – Lola“, za najbolje izvedeno domaće djelo AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, za najbolje izvedeno savremeno djelo Mješoviti zbor umjetničke akademije iz Splita, a za najbolje izvedeno djelo starog masjtora Šaleški akademski pevski zbor iz Velenja. Osim nagrađenih, na ovogodišnjoj „Zlatnoj vili“ učestvovali su još Ohridski hor iz Ohrida, Pjevački zbor „Song“ iz Vsetina u Češkoj i Hor akademije umjetnosti „Triniti“ iz Beograda. Festival “Zlatna vila“ jedna je u nizu manifestacija kojom grad na Sani, sa tradicijom horskog pjevanja dugom 125 godina, obilježava 16. maj, Dan opštine.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.