Počela Zlatna vila

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić otvorio je sinoć 11. Međunarodi festival horova „Zlatna vila“ na kojem će u dvije večeri nastupiti osam horova iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Češke. „Kad jedan grad ima više od vijeka dugu tradiciju horskog pjevanja, onda on zaslužuje da bude domaćin ovakvog festivala. Festival nema samo takmičarski karakter nego služi da stekne nove prijatelje i nove ambasadore koji će u svojim zemljama širiti dobar glas o našem gradu“, rekao je Pavić otvarajući ovu manifestaciju. Prve festivalske večeri pred punom salom Pozorišta Prijedor nastupili su Šaleški akademski pevski zbor iz Velenja, Ohridski hor iz Ohrida, Hor akademije umetnosti „Trinity“ iz Beograda i Mješoviti pjevački zbog „Song“ iz Vsetina u Češkoj.
Druge festivalske večeri, umijeće će pokazati Srpsko pravoslavno crkveno pjevačko društvo “Vila“ iz Prijedora, AKUD „Sonja Marinković“ iz Novog Sada, Mješoviti zbor umjetničke akademije iz Splita i AKUD „Ivo Lola Ribar-Lola“ iz Beograda. Četiri ovogodišnja učesnika su omladinski, a četiri mješoviti horovi. Predsjedavajući stručnog žirija je Vladimir Kranjčevič, a članovi Jovan Bugarski i Božidar Crnjanski. Za vrhunske domete u horskom pjevanju biće dodijeljena plaketa „Zlatna vila“ i nagrada od 5.000 KM, te 1.500 KM za hor koji osvoju nagradu publike, a žiri ima mogućnost dodijeliti pet posebnih priznanja za neke od elemenata horskog pjevanja.
U pratećem programu tradicionalno će se održati seminar za nastavnike muzičke kulture koji će ove godine biti posvećen praktičnom radu sa dječijim horovima, članovi češkog hora posjetiće ovdašnje udruženje „Česka beseda“, a za vrijeme dok žiri bude odlučivao o pobjednicima za posjetioce će na klaviru svirati profesor Ekrem Hamzić. Budžet Festivala je između 45.000 i 50.0000 KM, pokrovitelj je opština Prijedor, a sponzori Ministarstvo prosvjete i kulture RS, hotel „Prijedor“ i NLB Razvojna banka Banjaluka Filijala Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.