Pozorište Prijedor premijerno izvelo Heroja nacije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sinoć je Pozorište Prijedor premijerno izvelo predstavu „Heroj nacije“ po tekstu Ivana M. Lalića, a u režiji Željka Kasapa, čime je i zvanično otvorena 58. sezona ove kulturne ustanove. Režiser predstave Željko Kasap je nakon predstave rekao da pravi glumac i pravi režiser nikad ne treba da budu zadovoljni jer se uvijek može bolje, ali da je prijemom predstave i kod publike i kod autora teksta prezadovoljan.

„Premijerni grč kod glumaca uvijek postoji, ali sad će predstava živjeti svoj reprizni život gdje toga više neće biti“, dodao je Kasap rekavši da je imao određenu dozu treme pred piscem ovog komada. Autor teksta Ivan M. Lalić je novinarima poslije predstave rekao da je tekst pisan prije četiri godine ali je i dalje aktuelan zbog poplave rijaliti programa na televizijama.

„Rijalitiji su kulturni obrazac koji je pogan za naciju i ovo je neka vrsta upozorenja jer imamo dvije stvarnosti – jednu koju živimo i jednu koju gledamo na televiziji, a one se često prepliću i konkurišu jedna drugoj“, dodao je Lalić. On je pozdravio radikalnu estetiku, budući da su u predstavu utkani video materijali, navodeći da takav režiserski pristup odgovara podnaslovu njegovog teksta – „Multimedijalni spektakl za šire narodne mase“.

„Srbi gledaju televiziju sedam do devet sati na dan, gdje televizija postaje supstitucija stvarnog života. I virtuelne mreže sve više konkurišu domicilnom životu kojeg moramo sačuvati“, poručio je Lalić. U komediji zabune sa vodviljskim elementima koja prelazi u crnohumornu komediju i tragikomediju, osim prijedorskih glumaca Radenka Bilbije, Deana Batoza i Darka Cvijetića, igraju i tri gostujuća glumca Aleksandar Stojković, Radenka Ševa i Jelena Seksen. Prva repriza „Heroja nacije“ na programu je u nedjelju uveče u 20 časova.

Share.