Predstava Derviš i smrt na sceni

Predstava „Derviš i smrt“ Beogradskog dramskog pozorišta, koju rediteljski potpisuje Slobodan Ćustić, izvedena je u utorak na sceni prijedorskog pozorišta.
Još jednom se potvrdilo da prijedorska publika podjednako prati i sva dešavanja na pozorišnoj sceni regiona i da veoma pozitivno reaguje na ozbiljnu temu iz naše klasične književnosti.
Riječ je o još jednoj verziji poznatog romana Meše Selimovića, a na sceni je publika mogla da vidi Slobodana Ćustića u ulozi Ahmeda Nurudina, te Miloša Lazića u ulozi Bećira.
– U romanu „Derviš i smrt“ pronašao sam nešto što me je već posle prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovekove muke – sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi – obrazložio je Ćustić u najavi premijere ove predstave, koja je održana krajem prošle godine u Beogradu.
On je tada istakao da je osnovni motiv nastajanja ove predstave njegova „duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji Meša to radi“.
U ovoj predstavi Ćustić potpisuje i scenografiju i izbor muzike, kostimograf je Dušan Šorđan, a majstor tona Zoran Jerković.
Glas Srpske