Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade „Šušnjar 2012“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nagradu „Šušnjar“ ove godine dobiće književnik Rajko Petrov Nogo za knjigu poezije „Čovjek se vraća kući“.

Ovu odluku donio je žiri 34. međunarodnih Književnih susreta „Šušnjar 2012“ u sastavu Dobrica Erić, Boro Kapetanović i Milan Dašić.

Nagrada će Rajku Petrovu Nogu biti uručena na poetskoj večeri i promociji laureata u Oštroj Luci 1. avgusta u 17.00 časova.

Iste večeri biće uručena i nagrada „Slovo Podgrmeča“ koju je istoimeni žiri dodijelio Panteliji Dudiću, književniku porijeklom iz Kozarske Dubice koji živi i radi u Njemačkoj, za roman trilogiju „Auslander“ /Stranac/.

Učesnici Književnih susreta „Šušnjar 2012“ su književnici Rajko Petrov Nogo, Dobrica Erić, Vladimir Jagličić, Boro Kapetanović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Mihajlo Orlović i Nataša Glamočanin.

Prema najavama iz Organizacionog odbora, gosti književnih susreta biće zavičajni pisci i Srbi u Sloveniji koji se bave pisanjem i koji su u okviru Kulturno-umjetničkog društva „Brdo“ u Kranju oformili svoju sekciju tako da će oni promovisati svoje knjige.

„Biće promovisane tri knjige i to `Ples podivljalog anđela` Ostoje Šobota koji živi i radi u Kranju, knjiga Mihajla Orlovića `Krv na flauti` i knjiga `Krug pakla` koja povezuje četiri velika srpska stratišta Jasenovac, Šumarice, Kozaru i Šušnjar“, rekao je član Odbora i idejni tvorac ove manifestacije Milan Dašić.

Prema njegovim riječima, iste večeri biće dodijeljene i Povelja i Plaketa „Šušnjar“.

„Povelja će biti dodijeljena Oliveri Katarini, koja je bila gost prvog `Šušnjara` održanog van Sanskog Mosta 1996. godine u manastiru Klisina, a sa kojom ćemo se družiti i ove večeri.

„Plaketa `Šušnjar` biće dodijeljena načelnici opštine Oštra Luka Dreni Kuridži, zbog zasluga na očuvanju i unapređenju ove manifestacije“, rekao je Dašić.

Tradicionalni međunarodni 34. Književni susreti „Šušnjar 2012“ biće nastavljeni 2. avgusta na Šušnjaru gdje će prvi put poslije rata, nakon parastosa i polaganja cvijeća i obilježavanja 71. godine od stradanja oko 5.500 Srba i Jevreja početkom avgusta 1941. godine u Sanskom Mostu, biti održan poetski čas.

U „Ilindanske svečanosti“ uvrštena je i tradicionalna manifestacija 240. Grmečka korida, koja je zakazana za 5. avgust na Popovića brdu u Oštroj Luci.

Izvor: SRNA

Share.