Rajko Petrov nogo promovisao knjigu „Zapiši i napiši“

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Književnik Rajko Petrov Nogo promovisao je sinoć pred prijedorskom publikom knjigu „Zapiši i napiši”.

Ta knjiga objavljena je u Beogradu prošle godine i nagrađena je nagradom „Đuro Damjanović” za knjigu godine, koju dodjeljuje Udruženje književnika Republike Srpske.

O knjizi je govorio profesor književnosti na Filološkom fakultetu u Banjaluci, Ranko Popović koji je istakao da je ona biografija o drugima.

„Jedan pjesnik je odlučio da u prozi opiše važne detalje iz svog života, ali i detalje koji su na neki način obilježili vijek u kome je živio. Tu je dvadesetak priča o značajnim ljudima 20. vijeka, najvećim dijelom piscima, počevši od Andrića, preko Crnjanskog, Krleže, Desanke Maksimović, do Ćopića sa kojima se Nogo u raznim prilikama i družio”, rekao je Popović.

Nogo je, obraćajući se publici u Galeriji ž96, istakao da je on prvo ove godine objavio knjigu “Zapiši to Rajko”, koja predstavlja njegova sjećanja o proteklih pedeset godina.

„To je bila zima moga nezadovoljstva i bjekstvo iz ove stvarnosti u sjećanje. A, kako je knjiga brzo rasprodana, onda sam tim sjećanjima dodao kritike i eseje o tim ljudima kojih sam se sjećao i tako je nastala ova knjiga”, rekao je Nogo.

On je dodao da su u knjizi i pjesme vezane za taj period kojeg se sjeća, kao i memoarski zapisi u čijem središtu su neka od najistaknutijih imena srpske književnosti iz druge polovne 20.vijeka.

Nogo će sutra u Oštroj Luci primiti književnu nagradu „Šušnjar 2012” koju mu je dodijelio žiri 34. Međunarodnih književnih susreta „Šušnjar 2012” za knjigu „Čovjek se vraća kući”. Dodjela nagrada i promocija laureata zakazana je za 17.00 časova u Oštroj Luci.

Izvor: Glas Srpske

Share.