Scenski omaž Danilu Kišu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Predstavom „Grobnica za Borisa Davidoviča“ Pozorišta Prijedor, po tekstu Danila Kiša, a u režiji Gradimira Gojera, u nedjelju naveče otvoren je 13. „Teatar fest Doboj 2011“.
Ovogodišnju manifestaciju otvorio je predsjednik Skupštine opštine Doboj Zdravko Petrović, koja je pokrovitelj festivala.
Glumci iz Prijedora, sa gostima iz Banjaluke, izveli su komad koji kazuje o ljudskom bolu i patnji i o tome kako represivni sistem zlostavlja pojedinca. Predstavu, koja je na najprestižnijim domaćim festivalima dobila više nagrada i priznanja, publika je odgledala u jednom dahu i na kraju snažnim aplauzom nagradila aktere.
Darko Cvijetić, koji tumači naslovnu ulogu, podsjetio je da je ova predstava nastala povodom dvije decenije od smrti Danila Kiša.
– Naš teatar je jedini na ovim prostorima koji se na taj način odužio velikom piscu. Moja uloga je zahtjevna, ulažem mnogo energije na sceni i to se, naravno, isplati, pogotovo kada vas podrži publika, kao što je to bilo i u Doboju.
Ljiljana Čekić u ulozi Marije Gregorovne Popko i gospođe iz kabarea ostavila je upečatljiv utisak na gledaoce.
– Ovo je rijetka prilika za glumca da može da igra u ovakvoj vrsti predstave – rekla je ona i pohvalila rukovodstvo pozorišta što je na scenu postavilo ovo djelo Danila Kiša.
– Za mene je ovaj lik bio izuzetno veliki izazov, prije svega zbog toga što sam morao da prihvatim činjenicu da igram negativca – kazao je Radenko Bilbija, koji je bio u ulozi isljednika Fedjukina.
„Teatar fest“ nastavljen je sinoć predstavom „Seks, laži i divlje guske“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.
Besjeda
– Duhovnu vertikalu jednog naroda čine kultura i jezik. Ne postoji bolji način nego da je mi još više podupiremo putem pozorišta, odnosno festivala kao što je ovaj. Vi nemate profesionalno pozorište, ali imate amatersko. Nema boljeg načina da se publika obrazuje kroz amaterizam, jer iz dobrog amaterizma nastaje i dobar profesionalni rad – rekla je dramska umjetnica Ljiljana Blagojević besjedeći na otvaranju festivala.
Glas Srpske

Share.