U Muzeju Kozare obilježena Noć muzeja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

„Istorija prijedorskog školstva“ naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Muzeju Kozare u Prijedoru u okviru obilježavanja Noći muzeja. Direktor Muzeja Kozare Milenko Radivojac rekao je da se ova ustanova svojim bogatim četveročasovnim programom pridružila velikoj porodici od oko 2.000 ustanova u svijetu koje su obilježile Noć muzeja. „Željeli smo da sugrađanima sa kojima se družimo cijele godine i onima koji su tu prvi put pokažemo šta sve imamo u svojim fondovima, šta smo do sada uradili i šta ćemo ubuduće raditi“, kazao je Radivojac novinarima u Prijedoru. On je istakao da je „Istorija prijedorskog školstva“ centralni događaj Noći muzeja, naglašavajući da je Prijedor, iako jedan od najmlađih gradova u BiH, već 1834. godine – stotinjak godina po osnivanju – već imao prvu školu, kao i da je od tada obrazovanje u gradu na Sani uvijek u uzlaznoj liniji.
„Predstavili smo dio školskog namještaja i malo je razočaravajuće da se i u 21. vijeku koristi namještaj kakav je korišten u moje vrijeme, a ja sam stariji čovjek. Zato smo se pobrinuli da neke škole dobiju novi namještaj, a stari smo izložili i ostaće u našem istorijskom odjeljenju“, rekao je Radivojac. Kustos istoričar Muzeja Kozare Vedrana Adamović istakla je da izložba „Istorija prijedorskog školstva“ sadrži dokumente, fotografije i predmete, mahom iz istorijske zbirke ove ustanove i da se veliki dio građe odnosi na Gimnaziju koja ove godine obilježava 90 godina postojanja. Ona je navela da se prva škola u Prijedoru, osnovana 1935. godine, zvala Srpska konfesionalna škola, da je 1906. promijenila naziv u Srpsko-pravoslavna škola, a 1916. u Mješovita narodna osnovna škola i da je do 1890. godine bila jedina škola u gradu na Sani.
„Od 1919. godine u novoj ržavi – Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca – sve škole su državne. Prijedor tada ima prvu i drugu osnovnu školu, a od 1935. godine i treću“, kazala je Adamovićeva. Otvarajući izložbu, dugogodišnji prijedorski profesor Stojko Krnetić osvrnuo se na nekadašnju tezu da je obrazovanje potrošnja i na jednu studiju koja je tu tezu opovrgla dokazavši da se u univerzitetskim centrima nalazi 80 odsto kapitala, 80 odsto privrede i 90 odsto vanprivrednih djelatnosti. „Studiju je uradio rektor Univerziteta u Beogradu u vrijeme kada je Srbija kao univerzitetske centre imala beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i Prištinu. Tada je zaključeno da je obrazovni kapital na prvom mjestu, a da tek za njim idu privredni, finansijski, kulturni, duhovni i svaki drugi“, kazao je Krnetić.
On je dodao da je teško izmjeriti koliki je obrazovni kapital danas u Prijedoru, ali da su predškolske, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske ustanove zasigurno obrazovni kapital ovog grada. Osim otvaranja ove izložbe, u okviru obilježavanja Noći muzeja nastupili su Dječiji hor „Vilenjak“, talentovani učenici Muzičke škole „Savo Balaban“, muška i ženska ojkačka grupa KUD-a „Kozara“ i ovdašnji pjesnici. Prikazana su i dva dokumentarna filma – „Putujući Kozarom“ Pere Špadića i Zorana Radonjića i „Putovanje kroz vrijeme – Sveta Sofija“ Mirka Antonija Malešića. Noć muzeja u svijetu se obilježava od 1997. godine a Muzej Kozare to radi od 2007. godine.
Tekst – SRNA
Foto – www.gradprijedor.com

Share.