Šahovski klub Rudar Prijedor-Simultanka Vlade Narančića

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šahovski klub „Rudar“ iz Prijedora organizovao je u hotelu „Prijedor“ lijep događaj, u prisustvu zvaničnika Šahovskog saveza Republie Srpske, kojima je prethodno priređen i prijem kod načelnice za društvene djelatnosti opštine Priejdor Ljiljane Babić. Povod za svojevrsnu propagandu ovog sporta, koji je sve popularniji u gradu na Sani, je održavanje 12. Evropskog prvenstva mladih u ubrzanom i brzopoteznom šahu, od 14. do 19. jula u Banji Vrućici kraj Teslića.
-Prijedor je sredina koja gaji poštovanje prema sportisima i omladini, jer ima pravu „kozarsku dušu“ i zadovoljstvo je vidjeti mlade u predvinom hotelu „Prijedor“ u sklopu promocije velike sportske manifestacije za koju je do sada prijavljeno preko 200 takmičara iz 20 zemalja. Želimo da je dobro organizujemo i na najljepši način predstavimo Evropi i svijetu Republiku Srpsku. Garancija za to je što joj je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a na čelu Organizacionog odbora je Nada Tešanović, ispred Ministarstva za porodicu, omladinu i sport Vlade RS-naglasio je akademik Pantelija Dakić, predsednik ŠS RS i direktor 12. Evropskog prvenstva mladih u ubrzanom i brzopoteznom šahu.
Miladin Gavrić, generalni sekretar saveza Srpske, rekao je da je ŠK Rudar jedan od najuspješnijih i najorganizovanijih, a da ima sve tri ekipe, mušku u Premijer ligi BiH, te sastave žena i omladinaca, koji se takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske.
-Prvi put organizovali smo simultanku na kojoj su u najvećem dijelu učešće uzeli polaznici škole šaha našeg kluba, od kojih će neki biti učesnici predstojećeg prvenstva starog kontinenta za mlade. Ovakvim akcijama punu podršku pružio je Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor, a odlučili smo se za FIDE-majstora Vladu Narančića, jer je bio najbolji igrač naše ekipe, koja je u debitantskom nastupu u premijerligaškoj konkurenciji osvajanjem šestog mjesta u potpunosti ispunila očekivanja-istakao je Rade Javorić, predsjednik ŠK „Rudar“.
Renomirani šahista iz Srbije, koji je, uz doprinos dometima „rudara“ svojim igrama, u misiji i podučavanja mladih, kako bi se što više usavršavali u igri sa drvenim figurama na „crno-bijeloj“ tabli od 64 polja, održao je simultanku na 25 „tabli“. Ostvario je 21 pobjedu, a zanimljivo je da su od četvero učesnika koji su uspjeli izboriti remi, to ostvarile tri dame: Jasminka Budimlić, Jelena Vasiljević i Dragana Savić-Pešević, te iskusni Mladen Tomić.
-Najvažnije je da se uvođenjem djece u šah, sklone sa ulice, a za očekivati je da radom jedno do dvoje postanu vrhunski igrači. Ovaj sport je pomalo u Republici Srpskoj na marginama, ali u Prijedoru, zahvaljujući predsjedniku kluba Javoriću i šahovskim entuzijastima, kroz dobro organizovanu školu stvaraće se igrači, koji će u budućnosti braniti boje Rudara. Sa njima treba uložiti puno truda, jer imaju dosta informacija, ali se ulaganje u mlade isplati-s optimizmom je poručio Narančić.
Nenad Đerić
foto – arhiva

Share.