Završen peti Blanik kup

Peti Blanik kup u organizaciji Aero-kluba „Prijedor“ okončan je nakon dva dana, budući da zbog nepovoljnih vremenskih uslova svi letovi nisu mogli da budu obavljeni u subotu, kako je prvobitno bilo planirano. Član Organizacionog odbora Nebojša Nožinić je rekao da su letovi, i pored složenih meteo uslova, izvedeni bezbjedno i da su svi takmičari zadovoljni organizacijom. U konkurenciji Republika Srpska pojedinačno prvo mjesto osvojio je Ljubo Medarević iz Aero-kluba „Prijedor“ sa 89 negativnih bodova, a drugo i treće njegove klupske kolege Boris Medarević i Mario Mazalica sa 109, odnosno sa 110 negativnih poena.
U konkurenciji RS ekipno prva tri mjesta pripala su domaćinima: ekipa „Prijedor 1“ u sastavu Ljubo Medarević i Boris Medarević sa 198 negativnih bodova imala je najbolji plasman, drugo mjesto pripalo je ekipi „Prijedor 3“ u sastavu Mario Mazalica i Milan Marković sa 280 negativnih bodova, a treće ekipi „Prijedor 2“ u sastavu Ljubiša Aramanda i Rajko Kotur sa 6150 negativnih poena. U konkurenciji BiH pojedinačno prvo mjesto osvojio je Ljubo Medarević iz AK „Prijedor“ sa 89 negativnih bodova, drugo Ervin Bibanović iz AK „Bihać“ sa 95 negativnih bodova, a treće Boris Medarević iz AK „Prijedor“ sa 109 negativnih bodova. U konkurenciji BiH ekipno prvo mjesto osvojila je ekipa „Prijedor 1“ sa 198 negativnih bodova, drugo „Prijedor 3“ sa 280 negativnih bodova, a treće „Bihać 1“ u sastavu Ervin Bibanović i Ibrahim Topić sa 6095 negativnih poena.
U otvorenoj konkurenciji od 23 pojedinačna takmičara prvo mjesto osvojio je Ivan Silko iz AK „Novi sad sa 28 negativnih poena, drugo Ljubo Medarević iz Prijedora sa 89 negativnih bodova, a treće Ervin Bibanović iz Bihaća sa 95 negativnih poena. U otvorenoj konkurenciji ekipno najbolji plasman ostvarili su Ljubo i Boris Medarević iz Prijedora sa 198 negativnih bodova, drugo mjesto pripalo je Srđanu Sadu i Goranu Vukoviću iz AK „Subotica“ sa 277 negativnih bodova, a treće ekipi „Prijedor 3“ sa 280 negativnih poena. Jedriličari AK „Kavka“ iz Celja dobili su specijalnu zahvalnicu, jer su se na prijedorski aerodrom došli takmičiti prvi put nakon dvadeset godina.
Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici „blanik L-13“ koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje. Piloti jedriličari takmičili su se po pravilima blanik kupa prema kojima šleperski avion izvlači letjelicu na visinu od 1.000 stopa ili oko 330 metara, a potom jedrilica sama prolazi školski krug i slijeće što bliže nultoj tački. Pokrovitelji ove manifestacije su vazduhoplovni savezi BiH i RS, Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i opština Prijedor.