Završen Sedmi Blanik kup Prijedor 2012

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na prijedorskom aerodromu Urije juče je svečanim proglašenjem pobjednika završen Sedmi Blanik kup „Prijedor 2012“, koji je okupio 28 jedriličara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Republike Srpske i BiH.

Prvo mjesto na otvorenom prvenstvu u pojedinačnoj konkurenciji osvojio je Mirza Sinanović iz Aero kluba „Tuzla“, drugo Dragan Sazdovski iz AK „Kumanovo“ i Goran Savić iz AK „Niš“.

U ekipnoj konkurenciji na otvorenom prvenstvu najbolja je bila ekipa AK „Prijedor“ u sastavu LJubiša Aramanda i LJubiša Kotur koji su bili najbolji tim i na prvenstvu BiH i Republike Srpske.

Pobjednik u prvenstvu Republike Srpske u pojedinačnoj konkurenciji je bio LJubiša Aramanda, član AK „Prijedor“, a na prvenstvu BiH u pojedinačnoj konkurenciji najbolji je bio Mirza Sinanović, član AK „Tuzla“.

Direktor kupa Milan Marković je potvrdio da su takmičenja u svim disciplinama protekla u najboljem redu i uz maksimalnu bezbjednost svih učesnika što je zaokružilo pozitivnu sliku o još jednom uspješno održanom Blanik kupu u Prijedoru.

Sedmi Balnik kup u subotu u prijepodnevnim časovima otvorila je ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je istakla da su u BiH ovakve i slične vazduhoplovne manifestacije rijetke i da Prijedor ima čime da se ponosi.

Svečanosti otvaranja prisustvovala je i ministarka porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, koja je rekla je da je ovo veoma važan događaj i da je činjenica da je jedriličarstvo prepoznato kao disciplina vazduhoplovnog sporta.

Riječ je o takmičenju pilota u preciznom slijetanju na polje dugo 60 metara u dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici „blanik L-23“ koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje, gdje slijetanje prije nulte linije diskvalifikuje takmičara, a slijetanje poslije te linije nosi dosta negativnih bodova.

Smisao ovog takmičenja je obuka pilota da, u slučaju vanterenskog slijetanja, pilot izabere određenu tačku na kojoj će bezbjedno sletjeti na što kraći teren i time sačuvati i svoj život i sredstvo kojim leti.

Piloti jedriličari takmiče se po pravilima Blanik kupa prema kojima šleperski avion izvlači letjelicu na visinu od 1.000 stopa ili oko 330 metara, a potom jedrilica sama prolazi školski krug i slijeće što bliže nultoj tački.

Pokrovitelji Sedmog blanik kupa „Prijedor 2012“ bili su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, grad Prijedor i brojni prijedorski privrednici.
SRNA

Share.