Dejan Ćulum

Dejan Ćulum je rođen 1983. u Prijedoru. Diplomirani je geograf. Profesionalno se bavi muzikom. Sa 15 godina je počeo da svira akustičnu gitaru. Uz pomoć svog oca Dragana Ćuluma, koji mu je kasnije mnogo pomogao i u interpretaciji, a većinom samouk na gitari, dostigao je zavidan nivo tehnike u svirci, te poznavanja instrumenta i repertoara uopšte.

U 19-oj godini počinje sa pjevanjem, te svoj talenat usavršava uz pomoć oca, odličnog poznavaoca muzike. Imao je tada nastupe na raznim slavljima i žurkama. Na svom prvom a ujedno zadnjem takmičenju pjevača amatera u Prijedoru, osvaja prvo mjesto.

Sa 20. godina prvi put ulazi u studio i snima svoju prvu pjesmu.

Međutim, nakon dvije godine ulazi u ozbiljan projekat, i zajedno sa sestrom Dijanom snima prvi pravi CD-album, u saradnji sa estradnim kolegama i znalcima kao sto su Saša i Mića Nikolić, Miodrag Ž. Ilić, Dragan Marković, Dragan Ćulum i drugi. Na CD-u je svirao i akustičnu gitaru na svojim pjesmama. CD je izašao u produkciji Mega Sound iz Beograda, gdje su Dejan i Dijana odlično prihvaćeni kod publike, i od strane starijih kolega i velikih zvijezda, kao što su Šaban Šaulić, Verica Šerifović, Snežana Ðurišić, Beki Bekić, Enes Begović, Ferid Avdić i mnogi drugi. To je bila odskočna daska za mnoge javne nastupe, velike koncerte, turneje, te nebrojene televizijske nastupe. Dobitnici su nekoliko prestižnih nagrada za zajednički rad i zajednički studijski album, te mnoge estradne uspjehe proteklih godina u BiH i Republici Srpskoj.

Dejan je učesnik nekih od festivala, gdje treba pomenuti festival narodne muzike u Bihaću 2006. godine, učestvujući u duetu sa sestrom, osvojili su nagradu za najbolje debitante sa duetskom pjesmom „Prijatelji“. Zatim je na festivalu narodne muzike u Cazinu dobio nagradu za najboljeg pjevača Krajine, a krajem protekle 2009. godine na festivalu u Vrnjačkoj banji, nagradu i epitet najperspektivnijeg mladog pjevača narodne muzike.

Dejan je i kompozitor, te uglavnom komponuje za sebe i sestru Dijanu. Istrajan i uporan u svom radu, gdje se najviše oslanja na kvalitet, poštujući i ukus publike, o čemu govore i njegove interpretacije mnogih žanrova kvalitetne domaće muzike.

U planu je snimanje kvalitetnih spotova za nove pjesme, nastupi i gostovanja širom Evrope i Svijeta, te snimanje starih narodnih pjesama i sevdalinki u izvornom stilu, i obrada istih u novom-akustičnom ruhu, na čemu se već uveliko radi.