16 lica je lišeno slobode zbog alkohola

alkohol

Analitičkim praćenjem saobraćajnih nezgoda, utvrđeno je da je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a u cilju smanjenja broja i posljedica saobraćajnih nezgoda, Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su u dane vikenda, sproveli akciju sa akcentom na sankcionisanje lica koja vozilom upravljaju pod dejstvom alkohola, sankcionisanje pješaka koji se kolovozom kreću pod dejstvom alkohola, te kontrola ugostiteljskih objekata i sankcionisanje po članu 25 Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske (posluživanje alkohola očigledno pijanim licima).

U toku realizacije aktivnosti sa akcentom na kontrolu alkohola na području CJB Prijedor zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 47 vozača, a 16 lica je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do otrežnjenja, a najduže 12 časova.

U toku akcije 4 pješaka su lišena slobode te sankcionisana po članu 52 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske, a u kojem stoji, da je pješaku zabranjeno kretanje po kolovozu pod dejstvom alkohola ili opojnih sredstava, a smatraće se da je pješak pod dejstvom alkohola ukoliko se kod istog kontrolom utvrdi prisustvo alkohola u organizmu veća od 0,8 g/kg.

Policijski službenici su kontrolom u četiri ugostiteljska objekta uočili i sankcionisali prekršaj po članu 25. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Autor: MUP RS

Comments are closed.