20 miliona za bolju vezu Prijedora sa Banjalukom

„Putevi Republike Srpske“ raspisali su tender za izbor firme koja će raditi obnovu puta Prijedor – Banjaluka (M4), tačnije oko 37 kilometara magistrale od Kozarca do Prijedorske petlje. Popravak puta spremni su platiti više od 20 miliona maraka.

Nakon što im je isti tender iz aprila oboren zbog favorizovanja, odnosno uslova koji su propisivali kakve asfaltne baze treba da ima firma koja će raditi obnovu, „Putevi“ nisu odustali, te su juče raspisali novi tender.

Procijenjeno je da će popravka pomenute magistrale koštati 18,8 miliona maraka bez PDV-a ili 20,2 miliona s uračunatim porezom.

Predviđeno je da budu urađeni pripremni radovi, radovi na elementima odvodnje puta, zemljani radovi, gornji sloj puta, saobraćajna signalizacija i oprema, kao i dodatni nepredviđeni radovi.

Nakon izbora izvođača i uvođenja u posao, rok za rehabilitaciju puta je godinu i po.

Rok za prijavu ponuđača je 29. septembar ove godine.

Direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić rekao je da budući radovi zavise i od kreditnih sredstava koja „Putevi RS“ takođe traže tenderom.

„Smatramo da je to jedna velika i kapitalna investicija koja će još brže, bolje, kvalitetnije i bezbjednije povezati Banjaluku i Prijedor. I to nije sve što ćemo mi raditi na području grada Prijedora, sve zavisi od priliva novca zbog pojave pandmije virusa, jer su se naša sredstva smanjila“, rekao je ranije Nešić.

Tender za kreditno zaduženje „Puteva“ za 95 miliona maraka kojima će, kako su naveli, finansirati investiciona ulaganja, je otvoren za prijave banaka do kraja avgusta.

Istovremeno, gradnja autoputa Banjaluka – Prijedor je “na čekanju” što je možda i ubrzalo planove o obnovi magistralnog puta. Kako je CAPITAL objavio, iako Kinezi nisu ispunili četiri uslova u dosadašnjem trajanju ugovora o koncesiji za autoput Banjaluka – Prijedor, Vlada Republike Srpske opet im je progledala kroz prste i produžila rok za izradu neophodne dokumentacije za početak gradnje tog puta.

Autor: Svjetana Šurlan – Capital.ba

Comments are closed.