Agencija lokalne demokratije: Obnoviti saradnju među voćarima-prepisati italijanska iskustva

U prijedorskoj i banjalučkoj regiji ne postoji aktivno praćenje ponude voća sa dostupnim količinama voćnih vrsta tokom godine i zato je na ovom području neophodna obnova saradnje, zaključak je učesnika studijske posjete voćara Potkozarja međunarodnom sajmu voćarstva „Interpoma 2012“ u italijanskoj regiji Trentino Alto Adiđe.

„U regiji djeluju dva udruženja voćara, nekoliko većih preduzeća radi gotovo samostalno i ne postoji aktivna saradnja, ne radi se dovoljno na brendiranju i stvaranju zajedničog nastupa na tržištu“, saopšteno je iz Agencije lokalne demokratije (ALD) Prijedor koja je bila saorganizatora studijskog putovanja.

Naglašeno je da se saradnja mora ostvariti, bilo kroz zadruge, udruženja, kooperativu ili konzorcijum, sa ciljem uspostavljanja povjerenje među proizvođačima, organizovanog i profesionalnog nastupa na tržištu i stvaranja uslova za lakšu proizvodnju domaćeg voća.

„Našim proizvođačima je ponuđena aktivna razmjena informacija gdje bi `La Trentina`, drugi po veliči konzorcijum u Italiji, inicirala saradnju koja bi u narednom periodu zahtjevala aktivnije praćenje proizvodnje u našoj regiji“, navodi se u saopštenju.

Italijanska regija Trentino Alto Adiđe predstavlja jedno od najbolje organizovanih voćarskih područja u svijetu. Ubrzan razvoj regije počeo je osamdesetih godina prošlog vijeka kada se poljoprivredna proizvodnja u Trentinu usmjerila isključivo u proizvodnju jabuke i grožđa, uz veoma aktivno organizovanje proizvođača u samostalne zadruge.

„Proizvođači se udružuju u zadruge, a zadruge u konzorcijume. Konzorcijumi zajedno formiraju moćne regionalne i nacionalne organizacije, koji pojedniačno ili zajedno ostvaruju prava na podsticaje, nastupaju na evropskom tržištu i u evropskom parlamentu, nabavljaju repromaterijal, kupuju i izgrađuju objekte za čuvanje i pakovanje voća, angažuju savjetodavne službe i formiraju jedinstven i prepoznatljiv brend“, stoji u saopštenju.

Pored posjete sajmu, putovanje je obuhvatilo i posjetu nekim od ključnih poljoprivrednih proizvođača u regiji Trentino, a posjetioci su mogli kroz direktan kontakt sa domaćinima da se upoznaju sa aktuelnostima koje se tiču proizvodnje, navodnjavanja, ishrane, zaštite, tehnologije, rezidbe, čuvanja, sortiranja i pakovanja voća, a posebno sa pitanjima organizovanja proizvođača, brendiranja i plasmana voća na tržište.

Sedamdeset učesnika iz Potkozarja boravilo je od 15. do 17. novembra na jednom od najprestižnijih svjetskih sajmova voćarstva koji se tradicionalno održava svake dvije godine u italijanskom gradu Bolzano. Organizator posjete bilo je Udruženje “Integralna proizvodnja” iz Laktaša u saradnji sa Udruženjem „Projekat Prijedor“ i ALD Prijedor.

Posjetu su finansijski pomogli Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Grad Prijedor.
Tekst – SRNA
Foto – ALD Prijedor

Comments are closed.