Agencija lokalne demokratije Prijedor: Iduće godine realizacija projekta „Prijedor, grad murala“

„Prijedor, grad murala“ naziv je projekta koji će se iduće godine realizovati u čast italijanske umjetnice Paole de Maninkor iz Lavisa kod Trenta koja je 1997. godine posjetila Prijedor i uradila prvi mural na ovdašnjoj Elektrotehničkoj školi.

Cilj projekta Udruženja likovnih umjetnika Prijedora (ULUP) u saradnji sa italijanskim Udruženjem „Program Prijedor“ jeste brendiranje grada Prijedora kao grada umjetnika i grada murala, saopšteno je iz Agencije lokalne demokratije (ALD) Prijedor u čijoj organizaciji su predstavnici ULUP-a i Zavoda za izgradnju grada Prijedor boravili u Trentu od 22. do 24. novembra.

ULUP namjerava raspisati međunarodni konkurs za izradu murala, uz izložbu pristiglih radova, nagradi za najbolje koncipiran mural dati ime nedavno preminule Paole de Maninkor, te prirediti izložbu printova radova ove umjetnice kao uvod u zvanični dio konkursa.

Predstavnici ULUP-a i Zavoda za izgradnju grada Prijedor tokom posjete Italiji sastali su se sa predstavnicima Odjeljenja za kulturu opštine Lavis, Udruženja „Program Prijedor“, predstavnicima Umjetničkog studija “Andromeda” i članovima porodice preminule Paole de Maninkor. Njen sin, Mauro Varner, odobrio je korištenje imena svoje pokojne majke za naziv nagrade za murale u Prijedoru.

Prijedorčani su posjetili mjesta na kojima su oslikani murali Paole de Maninkor, vinariju Lavis koja sadrži njena mnogobrojna djela, kuću umjetnice, dvorac Kastelo di Bonkonsiljo, Muzej savremene umjetnosti MART u Roveretu, te mjesto Balbido, u narodu poznato kao selo murala jer ga odlikuje veliki broj oslikanih murala na kućama, što predstavlja veliku turističku atrakciju.

Saradnja Prijedora i Trenta datira iz 1997. godine. Prevazišla je isključivo humanitarne potrebe i prerasla u saradnju ravnopravnih gradova.
Tekst i foto – SRNA – ALD

Comments are closed.