Agencija za ekonomski razvoj Opštine Prijedor „PREDA-PD“: Stopa softverske piraterije u BiH 66 odsto

Zvanična stopa softverskog piratstva u BiH za 2011. godinu iznosi 66 odsto i približno je jednaka onoj za 2010. godinu, a podaci za ovu godinu trebalo bi da budu poznati u maju 2013. godine, rekla je predstavnica „Majkrosofta“ u BiH Lejla Hadžiabdić.

„U velikim preduzećima poput telekom operatera i banaka, ta stopa je niža, kod fizičkih lica je najviša, čak i do 90 odsto, a u malim i srednjim preduzećima je oko 70 odsto“, kazala je Hadžiabdićeva novinarima u Prijedoru.

Agencija za ekonomski razvoj Opštine Prijedor „PREDA-PD“ u saradnji sa ovdašnjom firmom „ELPIN“ Prijedor, koja je partner Majkrosofta, organizovala je danas u gradu na Sani seminar “Autorska prava – softver”.

„Seminar ima za cilj informisati poslovne subjekte o značaju zaštite prava intelektualnog vlasništva, o prednostima legalnog rada, o načinima legalnog i ispravnog licenciranja postojećih programa i nabavke novih“, rečeno je u Agenciji „PREDA-PD“.

Predavači iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija učesnicima seminara pojasnili su kako dovesti poslovanje u legalne okvire i kako izbjeći sankcije koje su određene setom propisa u oblasti intelektualnog vlasništva.
SRNA

Comments are closed.