Akademski hor Obilić iz Beograda pobjednik 12. festivala Zlatna vila

Akademski hor „Obilić“ iz Beograda pobjednik je 12. Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“ koji je završen u subotu u Prijedoru, a nagradu publike osvojio je Gradski zbor „Brodosplit“ iz Splita. Pobjednik je dobio nagradu za vrhunske domete u horskom pjevanju – plaketu „Zlatna vila“ i 5.000 KM, dok je hor izabranik publike nagrađen sa 1.500 KM. Predsjednik žirija Svetislav Božić rekao je da su u donošenju odluke presudile nijanse, te da su oba hora pokazala visok umjetnički nivo. Dirigent pobjedničkog hora Darinka Matić Marović istakla je da su članovi „Obilića“ izuzetno zadovoljni učešćem na ovom festivalu koji ne zaostaje ni za mnogo zvučnijim takmičenjima.
„Prijedor je grad koji se svima nama dopao. Topla i znalačka publika je nešto što nas je inspirisalo da damo svoj maksimum“, kazala je Matić Marovićeva, koja je na čelu beogradskog hora „Obilić“ preko 30 godina. Finalnoj večeri festivala prisustvovala je i ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić koja je istakla da broj država iz kojih dolaze učesnici svjedoči da je ova manifestacija poznata ne samo u Republici Srpskoj nego i mnogo šire. „Za ljubitelje horske muzike ovo je zaista poslastica. Ovo je ponos svakog građanina Prijedora“- kazala je Rešićeva i dodala da ovu manifestaciju nijednom do sad nije propustila. Žiri je ove godine dodijelio i pet posebnih priznanja. Osim titule sveukupnog pobjednika festivala, Hor „Obilić“ osvojio je posebno priznanje za inovaciju i virtuoznost u interpretaciji muzičkog djela.
Hor „Brodosplit“ iz Splita dobio nagradu za najbolje izvedeno djelo starog majstora, te najbolje izvedeno domaće djelo, Ženski hor Muzičke akademije sa Cetinja osvojio je posebno priznanje za najbolje izvedeno savremeno djelo, dok Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca dobio priznanje za najbolju izvedenu kompoziciju u oblasti duhovne muzike. Posebno priznanje za autentični umjetnički pristup i emotivnost muzičkog izraza dobila je Svetlana Vilić dirigent hora Prvog beogradskog pevačkog društva. Osim nagrađenih, na ovogodišnjoj „Zlatnoj vili“ učestvovali su i gosti – Hor “ Elegija“ iz Dolina u Ukrajini, Mješoviti pjevački zbor “ Zarja“ iz Akvonij Šentvida u Sloveniji i Mješoviti hor “ Una“ iz Novog Grada. Festival “Zlatna vila“ jedna je u nizu manifestacija kojim Prijedor obilježava 16. maj, Dan opštine.
SRNA

Comments are closed.