Akcija „Ljubav za sve!“ i u Prijedoru

plakati lgbtiq 1Nezavisna grupa aktivistkinja i aktivista je dana 30.12.2012. godine organizovala akcije postavljanja plakata u Banja Luci, Tuzli, Sarajevu i Prijedoru.

** Kada je u pitanju Prijedor, pomenuti plakati su „osvanuli“ posljednjeg dana 2012. godine na nekadašnjoj robnoj kući „Patrija“ te nekoliko panoa za plakatiranje poput onog preko puta glavne pošte.

Međutim, da li zbog svoje poruke, zbog raznih „novogodišnjih“ plakata ili nečeg „trećeg“, nisu se dugo „zadržali“ na pomenutim mjestima.

Da li su poruke sa plakata stigle do Prijedorčana ne znamo, ali znamo da su plakati nekome očigledno smetali jer su nestali tokom prijepodnevnih časova, kao da ih nikad nije ni bilo. **

plakati lgbtiq 2Na plakatima koji su postavljeni na vidnim mjestima u širim centrima pomenutih gradova ispisane su poruke LGBTIQ zajednice u kojima se poziva na ostvarivanje prava LGBTIQ osoba na slobodu, ljubav i poštovanje, a osuđuje nasilje i zločini počinjeni iz mržnje nad LGBTIQ osobama.

Direktno reagovanje aktivista i aktivistkinja širom BiH je podstaknuto eskalacijom nasilja i govora mržnje prema LGBTIQ osobama u protekloj godini: zabrana dobrovoljnog doniranja krvi studentici Lamiji Topčagić na osnovu njene seksualne orijentacije, nakon čega joj je bibliotekarka Filozofskog fakulteta Sarajevo zaprijetila: ‘’Da si moje dijete, ubila bih te na mjestu!’’, nasilje kojem su bile izloženei LGBTIQ aktivistkinje i aktivisti na Kosovu te fizički napad na mladića u Mostaru na osnovu seksualne orijentacije.

Pored zločina počinjenih iz mržnje nad LGBTIQ osobama, došlo je i do alarmantnog porasta govora mržnje u javnom prostoru; pojavile su se otvorene prijetnje smrću na ulicama: ‘’SMRT PEDERIMA!’’, ‘’NA KOLAC! HZ!’’, ‘’PEDERI I LEZBE NAPOLJE! BNF!’’. je da se nasilje i govor mržnje usmjereni prema LGBTIQ osobama moraju javno osuditi, te se na iste mora adekvatno odreagovati.

plakati lgbtiq 3LGBTIQ osobe u BiH su svakodnevno izložene nasilju i ućutkivanju, kako u privatnim tako i u javnim prostorima, te ovim putem aktivistkinje i aktivisti širom BiH šalju jasnu poruku da javna šutnja neće nikoga zaštititi, te da vlasti, građanke i građani Bosne i Hercegovine treba da se aktivno zalažu za poštivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, te da osude i zakonski sankcionišu otvoreno kršenje i ugrožavanje istih.

Tekst i foto – Saopštenje Udruženja Okvir

** Dio teksta – GradPrijedor.com **
plakati lgbtiq 4

Comments are closed.