Akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom korištenja bezbjednosnog pojasa

Ilustracija

Ilustracija

Policijski službenici CJB Prijedor u periodu od 17. do 23. oktobra 2016. godine proveli su aktivnosti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnog pojasa i posebno prilagođenih sjedalica za djecu, a sve sa ciljem povećanja korištenja elemenata pasivne bezbjednosti i smanjenja posljedica po učesnike saobraćajnih nezgoda.

Provođenjem svakodnevnih kontrola na području prijedorske regije zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa sankcionisano je 392 učesnika u saobraćaju ili 56 učesnika dnevno.

Sankcionisano je 360 vozača, 22 suvozača i 10 putnika u vozilu.

U periodu sprovođenja akcije vozačima je izdato 18 prekršajnih naloga zbog prevoženja djece bez posebno prilagođene sjedalice.

Navedeni pokazatelji svjedoče o jako niskom procentu upotrebe bezbjedonosnih pojaseva i posebno prilagođenih sjedalica, koji se po rezultatima nezavisnog istraživanja AMS RS kreće oko 50% na mjestu vozača, dok je još manji procenat upotrebe na mjestima suvozača i putnika. Procenat upotrebe posebno prilagođene sjedalice za djecu je još niži.

Djeca starosne dobi do 5 godina na zadnjem sjedištu moraju biti u posebno prilagođenoj sjedalici koja je pravilno postavljena i pričvršćena, dok su djeca starosne dobi od 5 do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas sa kombinacijom posebno prilagođenog podmetača-sjedalice.

Djeca do 12 godina ne smiju se prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do 2 godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna.

Apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da koriste bezbjednosni pojas i druge elemente pasivne bezbjednosti, sa ciljem smanjenja posledica i povećanja lične bezbjednosti u saobraćaju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.