Akcijom pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila sankcionisano 33,3% kontrolisanih

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su, u dane 22. i 23.02.2017. godine sproveli regionalanu akciju „Pojačane kontrole tehničke ispravnosti vozila“.

U toku akcije ukupno je kontrolisano 216 vozila, a prekršajne sankcije na licu mjesta su izrečene za 72 učesnika ili 33,3 % kontrolisanih.

Zbog utvrđene tehničke neispravnosti, po završenoj kontroli vozačima su uručena 72 prekršajna naloga, a slijedi i podnošenje pet zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv pravnih i odgovornih lica zbog uočenih prekršaja.

Iz saobraćaja je isključeno 36 vozila, odnosno za 32 vozila tehnička neispravnost je utvrđena nakon vanrednog tehničkog pregleda, a četiri vozača su odbila da vozilo podvgrnu vanrednom tehničkom pregledu.

Izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koje su stupile na snagu 15.02.2017. godine, predviđeno je da policijski službenik isključuje vozilo iz saobraćaja kada vozač odbije da vozilo podvrgne vandrednom tehničkom pregledu.

Novčanom kaznom u iznosu od 100,00 do 300,00 KM, uz kazneni bod, kazniće se vozač koji učestvuje u saobraćaju tehnički neispravnim vozilom ili odbije da vozilo podvrgne vanrednom tehničkom pregledu, a istovremeno novčane kazne za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu su u rasponu od 500,00 do 5.000,00 KM.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, odnosno da se upoznaju sa novinama od 15.02.2017. godine koje donose izmjene i dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH.

Autor: MUP RS

Comments are closed.