Ako imate 7.500 eura i vid vas služi, možete postati pilot

Iza škole za pilote koja je nedavno s radom počela u Prijedoru, na Aerodromu Urije, stoje imena dugogodišnjih pilota i instruktora letenja Milana Markovića i Irfana Habibovića. Ono što njihovu školu razlikuje od dosadašnjih jeste to da će se kod njih, po evropskoj regulativi, nakon punih 16 godina u BiH moći školovati instruktori letenja.

Tri kursa

– Prva smo škola u Bosni i Hercegovini koja je dobila taj sertifikat. Trenutno imamo odobrena tri takva kursa, a do septembra očekujemo i odobrenja kurseva za instruktore jedriličarstva, bacanje padobranaca, vuču reklama i, naravno, atraktivne noćne letove – kaže Marković i otkriva da za buduće pilote godine nisu prepreka.

Treba izvaditi ljekarsko uvjerenje, malo „jače“ nego za vozačku dozvolu, i imati 7.500 eura na računu, koliko košta obuka za pilota. Obuka obuhvata 45 sati letenja i 100 sati teoretske nastave, nakon čega slijedi prijava za ispit koji se polaže pred Direkcijom za civilnu avijaciju BiH, a od koje su Habibović i Marković dobili sertifikat za ovu školu.

Habibović nam je rekao da leti od 1983. godine. On i Milan Marković dugo se poznaju i sarađuju, bilo je i zajedničkih obuka, pa se tako spontano, kako kaže, i rodila ideja da naprave školu koja će biti po evropskim standardima.

Prevoz putnika

– Trenutno imamo dva instruktora. No, onima koje obučavamo vrata su otvorena za bilo kakav vid saradnje. Kao i za sve ostale škole u BiH. Sarađujemo i s nekim školama u Sloveniji i Italiji, pregovaramo za daljnji vid školovanja, od prve dozvole privatnog pilota, do dozvole transportnog pilota s kojom se može raditi u prevozu putnika i robe – kaže Habibović.

Već ima kandidata

Ne kriju da već sada ima zainteresiranih za pilotsku obuku.

– Tri kandidata su nam se javila i imamo devet učenika iz Aerokluba „Prijedor“ koji se školuju za pilote jedrilica – kaže Marković.

Osim resursa dva aerokluba, „Prijedor“ i „Sarajevo“, u obuci planiraju letove prema Zadru, Splitu, Portorožu, kako učenicima, budućim pilotima, ovaj dio obuke ne bi bio dosadan.

Autor: M. Zgonjanin – avaz.ba
Foto: D. Stojnić

Comments are closed.