Aktiv direktora – obustava nastave samo u prijedorskoj regiji: U štrajku samo tri srednje škole?!

gimnazija sveti sava prijedorPovodom najavljenog štrajka, nastava će u ponedeljak biti obustavljena samo u tri srednje škole u Srpskoj, i to u prijedorskoj regiji, dok će u ostalim osnovnim i srednjim školama drugo polugodište krenuti po planu i, uglavnom, bez skraćenja časova!

Zdravko Kovačević, predsednik Aktiva direktora prijedorske regije, potvrdio je za Press RS da 21. i 22. januara nastave neće biti u prijedorskoj Gimnaziji i Mašinskoj školi i Gimnaziji u Srpcu.

– U ostalih 12 škola ove regije nastava će krenuti u ponedeljak, ali još nemam informaciju koliko će trajati časovi – kaže Kovačević.

U ostalim aktivima direktora srednjih škola potvrđeno nam je da će nastava početi u ponedeljak i da će u većini škola časovi trajati 45 minuta. I u pojedinim aktivima direktora osnovnih škola izjasnili su se će drugo polugodište krenuti na vreme!

Ipak, u Sindikatu obrazovanja, nauke i kulture RS kažu da će 21. januara stupiti u generalni štrajk, jer na sastanku sa resornim ministrom nije postignut dogovor oko vraćanja osnovne cene rada na 110 KM. Predsednik ovog sindikata Stevan Milić najavljuje i krivične prijave protiv direktora škola koji pokušaju da zabrane štrajk.

– To je jedan od oblika zastrašivanja radnika, koje ovom prilikom pozivamo na jedinstvo – poručuje Milić.
Ministar prosvete Anton Kasipović kaže da Vlada RS trenutno nema sredstava da ispuni zahtev sindikata za povećanje cene rada.

– Vlada će u narednom periodu izvršiti dodatnu racionalizaciju svih troškova, kako bi se, čim bude moguće, išlo u pravcu povećanja cene rada – naglašava Kasipović.

Podsetimo, predstavnici sindikata obrazovanja, uprave, pravosuđa i policije najavili su štrajk za 21. januar, kao meru sindikalne borbe protiv smanjenja plata za deset odsto. Predsednik sindikata uprave Tomislav Vrhovac kaže da će, zbog toga što juče nije postignut dogovor u vezi sa povećanjem cene rada na 110 KM, neke uprave i upravni organi u ponedeljak stupiti u štrajk.

– Štrajk će biti sproveden uz minimum procesa rada. Međutim, neke institucije nisu se odlučile na štrajk, jer je bilo raznih pritisaka na radnike – kaže Vrhovac.

S druge strane, ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić tvrdi da Vlada RS nije vršila pritisak na sindikalne organizacije.

– Vlada je takođe ostala pri svojim stavovima u vezi sa smanjem plata, jer samo na taj način može isplatiti svih 12 plata. U ponedeljak u štrajk neće stupiti trećina institucija – kaže Rešićeva.

Predsednica sindikata radnika Poreske uprave RS Nada Brstilo ističe da članovi sindikata u anketi jednostavno nisu izrazili želju za tim.

– U PU je trenutno stanje takvo da ljudi nisu spremni za štrajk, pa će zaposleni 21. januara redovno raditi – kaže Brstilo i dodaje de je u sindikatu oko 50 odsto radnika.

U ponedeljak na ulicu neće izaći ni zaposleni u Civilnoj zaštiti, koji će „s ciljem adekvatne zaštite i bezbednosti građana i njihove imovine“, takođe raditi u punom kapacitetu.

Sudovi rešavaju hitne slučajeve
S druge strane, predsednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović naglašava da će u štrajk stupiti najmanje 80 odsto administrativnih radnika u pravosuđu, kojih je ukupno oko 2.000.

– Ispoštovaćemo minimum procesa rada, koji podrazumeva da za vreme štrajka u sudovima i tužilaštvima radi oko 20 odsto zaposlenih, koji će rešavati samo najhitnije predmete – naglašava Petrović.

Tekst – Press RS
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.