Aktiviran humanitarni broj 1457 za opremanje senzorne sobe

Putem humanitarnog broja 1457, koji će biti aktivan od 1. do 31. oktobra, prikupljaće se novac za opremanje senzorne sobe u „Centru Sunce“ Prijedor, nekadašnjoj specijalnoj školi „Đorđe Natošević“, potvrđeno je iz ove javne ustanove.

Svako ko do kraja mjeseca oktobra pozove 1457 darovaće po jednu konvertibilnu marku za dodatno opremanje ove specijalizovane prostorije za djecu sa posebnim potrebama, kao i za edukovanje kadra koji će u njoj raditi.

Senzorna soba je specijalizovana prostorija izolovana od vanjskih uticaja sa opremom kojom se djeluje na sva čula. Namijenjena je prvenstveno djeci koja imaju poremećaj pažnje, hiperaktivnoj djeci, a mogu je koristiti i zdrave osobe koje su u stanju povećane fizičke aktivnosti, uznemirenosti ili stresa. U ovoj interaktivnoj prostoriji terapeut kontroliše opremu, dozira stimuluse za svako čulo i prilagođava ih individualnim karakteristikama korisnika.

U senzornu sobu do sada je uloženo 35.000 KM, a dodatni novac potreban je za dodatnu opremu i za edukovanje kadra.

Ukupna vrijednost novoizgrađenog objekta Javne ustanove „Centar Sunce“ Prijedor je 1.460.000 KM, a sredstva u iznosu od milion KM obezbijeđena su iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske, dok je opština Prijedor uložila 260.000 KM, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 200.000 KM.

„Centar Sunce“ sa svojih 1.650 kvadratnih metara korisnog prostora, 26 učionica i kabineta i sportskom salom za 85 učenika sa umjerenom ometenošću u razvoju koji trenutno pohađaju ovu školu, trebalo bi da vremenom preraste u regionalni centar za djecu sa posebnim potrebama.
SRNA

Comments are closed.