Alija Ališković tvrdi da ga je zlostavljao očuh Medine Menković

Nestanak Medine Menković (12) iz Rizvanovića kod Prijedora, koja je u julu ove godine nakon posljednjeg bijega pronađena bez svijesti u garaži porodične kuće u kojoj živi s mlađim bratom, majkom Šefikom Grgić (31) i očuhom Šefikom Šabanovićem (61), otvorio je Pandorinu kutiju zlostavljanja.

Prijetnje ubistvom
Djevojčica se još nalazi na Dječijoj psihijatriji u Banjoj Luci, policija istražuje slučaj, a redakciji „Dnevnog avaza“ stiglo je pismo u kojem Alija Ališković, rođen u Rakovčanima kod Prijedora, trenutno nastanjen u Njemačkoj, tvrdi da „dobro zna kako izgleda maltretiranje u režiji Šefika Šabanovića, kojeg je upoznao 1994. godine u Njemačkoj.

– Tokom rata izgubio sam oca i s porodicom, majkom i sestrom, iz BiH izbjegao u Njemačku. Pri ruci nam se našao Šefik Šabanović, tetić mog oca, da nam pomogne. Koliko znam, tada je bio razveden. Moja majka i on su se zbližili, postali par i počeli živjeti skupa – navodi Alija u pismu i dodaje da se Šefik s njegovom majkom vjenčao 1998. godine, nakon četiri godine zajedničkog života u vanbračnoj zajednici.

Vrijeme provedeno sa Šefikom pamti kao najveći košmar.

– U Njemačkoj nismo imali nikog bližnjeg. Šefik nije radio. I tada je bio alkoholičar. Zlostavljao nas je na sve moguće načine, i fizički i psihički, prijetio da će nas ubiti ako se moja majka razvede od njega. Zlostavljanja su uvijek počinjala bez ikakvog razloga i bila su užasna. I sad dobro pamtim da sam satima, kao mali dječak, zbog neke male greške stajao u ćošku – kazao je u svom pismu Alija.

Prema Alijinim riječima, očuh mu je određivao vrijeme ustajanja i spavanja.

– Ustajao sam u pet, a prema njegovoj naredbi u jedan sat nakon ponoći lijegao u krevet. I sad na ruci i nozi imam ožiljke, tragove njegovog fizičkog zlostavljanja. Nikom nisam smio reći da me je on udario. Morao sam lagati da sam pao s bicikla, sa stepenica.

Boljelo je i to što sam u školu išao u staroj i poderanoj odjeći. Bilo me sram mojih vršnjaka i školskih drugara zbog krpenog cekera u kojem smo, iako smo i sestra i ja imali školske torbe, morali nositi knjige – navodi u pismu Alija detalje stravične torture koju je smišljao njegov uvijek pijani očuh Šabanović i dodaje da je pakao prestao u trenutku kada je njegova starija sestra Amela završila zanat i kada su se iselili iz stana.

Naredba suda
Majka mu je u međuvremenu zbog bolesti, tvrdi da je doživjela moždani udar, ostala bez posla u firmi gdje je radila. Kredit koji je uzela kako bi napravila kuću u kojoj sada Šefik živi s drugom ženom je sama otplatila.

– Nagovarao sam je da se razvede od Šefika, koji ju je stalno i onako bolesnu maltretirao. Tek nakon što je završila na psihijatriji, a Šefik otišao za BiH, gdje je upoznao novu ženu, toj mori se počeo nazirati kraj. Naime, ni tada Šefik Šabanović nije bio spreman da mojoj majci olakša život, ali ni da se razvede od nje sve dok ga sud nije obavezao da dođe. Ono što me najviše boli je to što mještani Rizvanovića o svemu šute, a znaju o kakvom čovjeku je riječ. Nadam se i da će se porodica Medine Menković ohrabriti i konačno reći istinu o životu s očuhom Šabanovićem – piše Ališković.

Povodom pisma koje nam je poslao Ališković, kontaktirali smo i Šabanovića.

– S njegovom majkom jesam bio oženjen, ali ga nikada nisam udario. Ne znam šta sada hoće od mene. Nisam ga vidio godinama. Uostalom, ne želim dalje komentirati njegovu priču, a ako ima šta da kaže, neka dođe i kaže meni – rekao nam je Šabanović.

Podsjećamo, nestanak 12-godišnje Medine njena majka policiji je prijavila 6. jula ove godine. Tri dana kasnije djevojčicu je majka pronašla u otvorenoj garaži, koja se nalazi uz porodičnu kuću ovog nevjenčanog bračnog para. Djevojčica je, nakon preporuke policije, upućena na daljnje liječenje u Banju Luku, na Dječiju psihijatriju, kako bi ljekari dali stručno mišljenje o zdravlju djevojčice.

Mještani potvrdili Alijinu priču
Priču Alije Ališkovića u cijelosti su potvrdili mještani Rakovčana.

– Njegova priča je strašna i, nažalost, tačna. Ništa nije izmislio. I majka Nirveta mu je oboljela zbog tog maltretiranja i terora. Alija svake tri godine dolazi u BiH. I kad dođe, priča o tome šta mu je sve Šefik radio, kako je zlostavljao njega, sestru i majku, koja se nikad od toga nije oporavila. Malu Medinu i njenog brata, kad se dijete vrati s liječenja, treba uzeti iz te porodice i dati nekom ko će se o djeci brinuti na pravi način.
Nije Medina bježala tek tako, niti je tek tako završila na psihijatriji – kazale su nam dvije mještanke Rakovčana, koje zbog straha od Šabanovića nisu željele da im otkrivamo identitet.
Dnevni avaz

Comments are closed.