Apel građanima: Izvršite zamjenu oružnog lista na vrijeme

pistolj oruzje

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na građane da na vrijeme izvrše zamjenu oružnog lista kojem je istekao rok važenja.

Na području ovoga Centra trenutno ima preko 2.500 nezamjenjenih oružnih listova, koje je potrebno zamjeniti do kraja 2016. godine, a uočeno je da nema velikog broja zahtjeva za zamjenu istog.

Vlasnici oružja uz zahtjev za zamjenu oružnog lista (zbog isteka roka važnosti) prilažu: fotokopiju lične karte, uvjerenje ovlašćene zdravstvene organizacije o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, uvjerenje o nevođenju krivičnog postupka, uvjerenje o nevođenju prekršajnog postupka, 30,00 KM republičke administrativne takse za rješavanje zahtjeva uz prilaganje dokaza o uplaćenoj naknadi za obrazac oružnog lista u iznosu od 20,00 KM.

Ukoliko građani ne ispune svoju dužnost i ne izvrše zamjenu oružnog lista do 31.12.2016. godine odnosno u zakonskom roku, članom 70. Zakona o oružju i municiji, propisana je novčana kazna od 1200 do 1500 KM kao i zaštitna mjera oduzimanja oružja, municije, bitnih djelova oružja i isprave o oružju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.