Arapi mu nude milione, ali njemu je preči obraz

Dragiša Savić, vlasnik hotela „Monument“ na Kozari, kome je kompanija arapskih šeika „Atraba holding“ početkom decembra prošle godine ponudila 5,16 miliona evra za hotel, kaže da je ponuda i dalje otvorena, ali da nije siguran da li će je prihvatiti.
Savić ističe da mu je u interesu da proda hotel, ali strahuje od pravih namera arapskih ponuđača, zbog čega se libi da s njima sklopi posao.
Na prodaju hotela se odlučio prošle godine, a u novembru ga je posetila petočlana delegacija iz Austrije da pogleda hotel.
– Predstavili su se kao radnici agencije iz Beča i u prvi mah sam pomislio da su Austrijanci, iako su trojica ličila na Arape. Ali kada su mi rekli da ih je angažovala saudijska kompanija „Atraba holding“, obuzeo me strah. Ta arapska ponuda i dalje stoji i iz „Atraba holdinga“ me redovno zovu, ali ja čekam na odgovor države. Ako mi država kaže da prodam, ja ću prodati – kaže Savić za Press nedelje.
Nikako da prelomi
On dodaje da se obratio i rukovodstvu Nacionalnog parka „Kozara“ i načelniku opštine Prijedor Marku Paviću, jer je hotel „Monument“ ipak na njihovom terenu. Kaže da mu je Pavić rekao da on ne može ništa da učini, jer je reč o njegovoj privatnoj imovini i da sam mora da odluči šta će s njom.
– Još se nisam direktno obraćao nikome u Vladi RS, ali postoje određeni kontakti, a čuo sam da je i premijer RS Aleksandar Džombić o tome davao izjavu. Nije mi lako, jer mi neprijatelji govore da prodam, a to govore da bi se kasnije naslađivali, a pravi prijatelji priznaju da sam zapao u tešku situaciju – kaže Savić.
On naglašava da Arapi ne nude pet miliona evra za nešto što ne vredi i da su u zabludi oni koji se pitaju zašto se dvoumi da li da prihvati višemilionsku ponudu bez obzira na to od koga dolazi.
– „Monument“ čini 5.000 kvadratnih metara uređenog prostora i deset dunuma zemlje. To znači da je cena 1.000 evra po kvadratu, a pošto je reč o uređenom prostoru, to nije skupo. Po toj ceni se malo gde može kupiti poslovni prostor – kaže Savić.
Na pitanje zašto mu smeta što Arapi hoće da kupe njegov hotel, kada nikom ne smeta to što su Arapi vlasnici i najpoznatijih engleskih fudbalskih klubova među kojima je i Mančester junajted, Savić uzvraća da nije razmišljao o tome.
– Mančester je u Engleskoj, a mi smo u BiH. Ako mi dođe muka, ja ću hotel prodati kome budem hteo. Ali u ovom trenutku nisam siguran da ću ga prodati Arapima, pogotovo što sam 2008. godine imao mnogo ozbiljniju ponudu, ali je nisam prihvatio. Zato danas hodam uzdignute glave i svima mogu da pogledam u oči – kaže Savić.
On dodaje da se na prodaju hotela odlučio zato što mu poslovi kojima se bavi pored hotelijerstva ne dozvoljavaju da se potpuno posveti „Monumentu“. Savić kaže da ne mora da proda hotel bilo kome.

Kozara je nešto posebno
– Osnovna dilema je da li je preči obraz ili su preče pare, a ja se držim toga da je lepše sa prijateljem popiti kafu, nego sa neprijateljem ručati. Meni je važno da je u pitanju domaći kapital i nije uopšte bitno da li je u pitanju Vlada RS. Cenu sam revidirao i snizio u odnosu na prvobitnu ponudu koju sam imao 2008. godine. Imam 56 godina, decu i unučad, nadam se da ću dočekati i praunučad, i želim da svojom zemljom i svojim gradom hodam visoko uzdignuta čela. Kozara je zemlja naših predaka, po njoj su rasuti grobovi naših očeva, stričeva, braće, sestara… Sa Kozare je ogroman broj ljudi završio u Jasenovcu i zbog svega toga mi nije nimalo lako da donesem odluku – priznaje Savić.
Načelnik Prijedora Marko Pavić potvrđuje da mu se Savić obraćao kada je od saudijske firme dobio ponudu za kupovinu hotela „Monument“, ali kaže da mu on ne može pomoći.
– Reč je o privatnoj imovini i na njemu je da donese odluku šta će raditi s njom. Nikome ne sugerišem šta treba da radi, niti sam u mogućnosti da mu pomognem, jer svako sam odlučuje šta će sa svojom imovinom – kaže Pavić.
Direktor Turističke organizacije RS Tihomir Ljubojević kaže da ne može da pronikne u namere arapskih investitora, niti da sugeriše vlasniku „Monumenta“ šta da radi, ali ističe da je hotel kao što je „Monument“ potreban Nacionalnom parku Kozara.
– Kozara je prava planinska lepotica i jedan od najvećih turističkih resursa u RS, a u hotelu „Monument“ se svake godine održavaju brojne turističke manifestacije. Eventualni kupac tog hotela će sigurno napraviti dobar poslovni potez, a da li će ga vlasnik prodati Arapima ili nekom drugom, to ja ne znam, niti mogu da kažem sa kakvim namerama su ti Arapi došli u RS – kaže Ljubojević.

Dževad Galijašević: Arapi svakako ne dolaze zbog profita!
Analitičar i ekspert za bezbednost Dževad Galijašević smatra da Saudijci koji su zainteresovani za hotel „Monument“ sigurno nisu motivisani profitom. On kaže da postojeći vlasnik sigurno ne bi prodavao hotel da mu donosi profit, a ako ne donosi profit, onda je jasno da ga Saudijci kupuju iz sasvim drugih pobuda.
– Oni žele da ga kupe kako bi zaposlili bošnjačko stanovništvo iz Potkozarja, pre svega iz Kozarca, i da bi napravili jedan centar iz koga će širiti veru. Pošto se zna da u Saudijskoj Arabiji dominira vehabizam, onda je sve jasno. U svakom slučaju, Saudijci ne dolaze zbog profita – kaže Galijašević.
Tekst – Press RS
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.