Arcelor Mittal: Godinu dana bez odgovora o prodaji državnog kapitala u RŽR „Ljubija“

Vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika i rudarstvu „ArcelorMittal“ dostavila je Vladi Republike Srpske ponudu za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“, ali ni godinu dana kasnije nije dobila odgovor, saznaje Srna u prijedorskim rudnicima.

U vlasničkoj strukturi RŽR „Ljubija“ državni kapital je 70 odsto, fondovi 20 odsto i mali akcionari 10 odsto, a vrijednost kapitala je 50 miliona KM.

Budući da se radi o strateškom preduzeću, odluku o prodaji državnog kapitala na prijedlog Vlade Republike Srpske donosi Narodna skupština Republike Srpske.

Nekadašnji RŽR „Ljubija“ u osnivanje rudnika „ArcelorMittal Prijedor“ 2004. godine uložio je imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih „starih rudnika“ ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji.

Kompanija „ArcelorMittal“ vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku „ArcelorMittal Prijedor“, dok je RŽR „Ljubija“ vlasnik 49 odsto kapitala.

„ArcelorMittal Prijedor“ danas zapošljava 850 radnika čija je prosječna plata lani iznosila 972 KM. Preduzeće uredno i redovno izmiruje sve zakonske obaveze prema radnicima, među kojima i regres u visini od 2.000 KM za svakog zaposlenog.

Rudnik „ArcelorMittal Prijedor“ prošle godine proizveo je 1,85 miliona tona željezne rude ili za sedam odsto više od plana, te ostvario prihod veći od 100 miliona KM ili za 40 miliona KM više nego 2010. godine.

SRNA je od Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS informacije u vezi sa ponudom „Arcelor Mittala“ iz novembra 2011. godine tražila u više navrata, a posljednji put elektronskom poštom 19. novembra 2012. godine, ali odgovore do danas nije dobila.
Tekst – SRNA
Foto – RŽR „Ljubija“

Comments are closed.