Arcelor Mittal Prijedor očekuje 100 miliona KM prihoda

Rudnik „Arcelor Mittal Prijedor“ ovu poslovnu godinu trebalo bi da završi sa prihodom većim od 100 miliona KM, što je za 40 miliona KM više nego lani, izjavio je danas direktor ovog preduzeća Mladen Jelača. „Proizveli smo 1.85 miliona tona željezne rude što je za 7 odsto više od plana, a za 30 odsto više nego lani“, rekao je Jelača na konferenciji za novinare u Prijedoru. On je naveo da je otpremljeno 1.75 miliona tona rude, te da razlika od 100.000 tona u odnosu na proizvedenu količinu nije otpremljena zbog štrajkova radnika „Željeznica Republike Srpske“. „Riječ je o šteti od oko 3 miliona KM, ali s obzirom da su ŽRS naš dugogodišnji partner sa kojim uspješno sarađujemo, nismo iskazali tužbeni zahtjev i nadamo se da se ovo što je bilo više nikada neće ponoviti. Mislimo da je to interes i jedne i druge kompanije“, istakao je Jelača.
U zeničku željezaru otpremljeno je 1,4 miliona tona rude, a ostale količine otpremljene su željezarama u Poljskoj i Češkoj. „U ovoj godini zaposlili smo novih 150 mradnika, investicije su iznosile 16 miliona maraka, a za 2012. godinu planiramo 16 miliona KM novih ulaganja“, naveo je Jelača. „Arcelor Mittal Prijedor“ zapošljava 850 radnika čija prosječna plata je 972 KM. Na prigodnoj svečanosti rukovodstvo preduzeća danas je tradicionalno uručilo ručne satove sa posvetom za 85 radnika sa 25 godina staža, te specijalna priznanja za 4 radnika koji su ostvarili najbolje rezultate u svakoj od 4 organizacione jedinice, kao i za jednog radnika za rezultate postignute u zaštiti na radu i zaštiti zdravlja. Ovogodišnje obilježavanje Dana rudara – koji se prije posljednjeg rata praznovao 21. decembra, a koji se u RS obilježava 17. decembra, na dan Svete velikomučenice Varvare, u Prijedoru je počelo 2. decembra kada su radnici preduzeća „Arcelor Mittal Prijedor“ darovali krv u prijedorskoj transfuziologiji. Uslijedila je svečanost obilježavanja 90 godina sindikalnog organizovanja u ovom rudniku, a potom planinarski marš „Tragom rudarskih topionica“.
Za sutra su predviđene sportske aktivnosti – takmičenja u malom fudbalu, stonom tenisu, šahu i pikadu odvijaće se u Gomjenici, dok je za četvrtak, 15. decembra, planiran svečani prijem u povodu petog rođendana Fondacije Arcelor Mittal Prijedor, kao i koncert u Pozorištu Prijedor u organizaciji ove fondacije. Za petak, 16. decembar, planirano je da se u hotelu „Prijedor“ održe svečana akademija i tradicionalno rudarsko veče.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.