Arcelor Mittal želi da kupi državni kapital preduzeća RŽR Ljubija

„Arcelor Mittal“, vodeća svjetska kompanija u proizvodnji čelika i rudarstvu, dostavila je Vladi Republike Srpske ponudu za kupovinu državnog kapitala u Rudniku željezne rude „Ljubija“, rekao je danas direktor rudnika „Arcelor Mittal Prijedor“ Mladen Jelača. Jelača je izjavio da očekuju pozitivan odgovor Vlade RS. On je ovo saopštio na svečanoj akademiji povodom Dana rudara u Prijedoru. Kompanija „Arcelor Mittal“ vlasnik je 51 odsto kapitala u rudniku „Arcelor Mittal Prijedor“, dok je RŽR Ljubija vlasnik 49 odsto kapitala. U preduzeću RŽR „Ljubija“ u vlasničkoj strukturi su država sa 70 odsto, fondovi sa 20 odsto i mali akcionari 10 odsto, a vrijednost kapitala je 50 miliona KM.
Nekadašnji RŽR „Ljubija“ u osnivanje „Arcelor Mittala Prijedor“ uložio je imovinu i proizvodne kapacitete u Omarskoj, dok su u sastavu takozvanih „starih rudnika“ ostali rudokopi u Tomašici i u Ljubiji. Povodom Dana rudara, koji se obilježava 17. decembra, na dan Svete velikomučenice Varvare, radnici preduzeća „Arcelor Mittal Prijedor“ darovali su krv u prijedorskoj transfuziologiji. Akcija je održana 2. decembra. Potom je održana svečanost povodom 90 godina sindikalnog organizovanja u ovom rudniku, te organizovan planinarski marš „Tragom rudarskih topionica“. Rukovodstvo preduzeća tradicionalno je uručilo ručne satove sa posvetom za 85 radnika sa 25 godina staža, specijalna priznanja za 4 radnika koji su ostvarili najbolje rezultate u svakoj od 4 organizacione jedinice, kao i za jednog radnika za rezultate postignute u zaštiti na radu i zaštiti zdravlja.
Organizovana su i takmičenja u malom fudbalu, stonom tenisu, šahu i pikadu. Prijemom i koncertom obilježen je 5. rođendan Fondacije „Arcelor Mittal Prijedor“. Obilježavanje Dana rudara završava se večeras tradicionalnom rudarskom večeri u hotelu „Prijedor“. Arcelor Mittal je vodeća svjetska kompanija kada je riječ o spoju čelika i rudarstva i prisutna je u više od 60 zemalja svijeta. Posjeduje više od 20 rudnika i četvrti je proizvođač željezne rude u svijetu. Posluje u 22 zemlje na 4 kontinenta i pokriva sva ključna industrijska tržišta. Akcijama ove kompanije trguje se na berzama u Njujorku, Amsterdamu, Parizu, Briselu, Luksemburgu, Barseloni, Bilbau, Madridu i Valensiji. U 2010. godini Arcelor Mittal ostvario je prihod od 78 milijardi dolara, a proizveo 90,6 miliona tona čelika, 47 miliona tona željezne rude i 7 miliona tona uglja.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.