ArcelorMittal: Mi ne nudimo prazna obećanja

Iz „ArcelorMittala“ danas su pozdravili javnu raspravu najavljenu za 4. maj u vezi sa predloženom prodajom dionica Rudnika željezne rude (RŽR) „Ljubija“.

Vjeruju da to predstavlja temu od najvećeg značaja za budućnost Prijedora, kao i ekonomski razvoj Republike Srpske.

Od vitalnog je značaja, ističu, da građani RS-a i njihovi predstavnici u Skupštini budu u potpunosti upoznati o svim pojedinostima, te vjeruju da bi donošenje odluke samo na osnovu krajnje cijene predstavljalo „ozbiljnu grešku“.

-Molimo poslanike da dobro razmisle prije nego što donesu tako važu odluku. Skupština je suočena sa izborom između najveće svjetske rudarsko-željezne kompanije, sa dugom i dokazanom 12-godišnjom istorijom uspješnih investicija i razvojem Prijedora, i na drugoj strani sa nepoznatom kompanijom bez dokazanog iskustva u rudarstvu i bez transparentnih poslovnih informacija. Naša ponuda se zasniva na stručnom znanju svjetske klase. Ona je realistična i izvodljiva i predstavlja čvrst dugoročni plan za budućnost rudarstva u našem regionu. Mi ne nudimo prazna obećanja – rekao je Mladen Jelača, direktor kompanije „ArcelorMittal“ Prijedor.

Generalni direktor kompanije „ArcelorMittal“ Zenica Bidžu Nair istakao je činjenicu da se prijedorski rudnik oslanja na željezaru u Zenici kao ključnog klijenta.

-Željezna ruda iz Prijedora je relativno niskog kvaliteta, i može se koristiti samo u željezarama koje su posebno konstruisane za nju, kao što je Zenica –kaže Nair.

-Nizak kvalitet, uz visoke troškove transporta, znači da ne postoji drugo komercijalno održivo tržište za prijedorsku rudu. Prijedor u potpunosti zavisi od Zenice. Međutim, Zenica ima i druge opcije. Novi vlasnik bi mogao da zaprijeti dobavljanjem željezne rude po komercijalno prihvatljivim cijenama. U tom slučaju, mi bismo mogli da pređemo na proizvodnju bez željezne rude, korišćenjem elektrolučne peći. Budimo jasni – takva promjena dovela bi ukidanja velikog broja radnih mjesta i u Prijedoru i u Zenici. To je nešto što svi želimo da izbjegemo – rekao je Nair.

Iz „ArcelorMittala“ dodaju da 30-40 posto budžeta željeznice RS dolazi od kontakta sa njima, sa oko 10.000 indirektnih radnih mjesta u lokalnom lancu snabdijevanja, koja zavise od poslovanja kompanije „ArcelorMittal“ u Prijedoru i Zenici.

Ponuda kompanije „ArcelorMittal“ naišla je na snažnu podršku sindikata željeznice, kao i na podršku sindikata u Prijedoru i Zenici i vodećih nezavisnih ekonomista, saopćeno je iz „ArcelorMittala“.

Vlade RS je 12. aprila odlučila da se državni kapital u Rudniku željezne rude „Ljubija“ Prijedor proda firmi “Izraeli investment grupa“, procijenivši da da su dali bolju ponudu od “ArcelorMittala”.

Izraelska kompanija ponudila za 65 posto akcija „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

O privatizaciji „Ljubije“, 4.maja, biće održano javno saslušanje, a konačnu riječ o prodaji dat će Narodna skupština RS.

Izvor: Capital.ba

Comments are closed.