ArcelorMittal Prijedor – Dan rudara: „Kralj i kraljica“ u željezu

kralj i kraljica u zeljezu 1„Kralj i kraljica“ naziv je skulpture radnika rudnika „ArcelorMittal“ Prijedor i umjetnika Vladimira Kneževića koja je postavljena ispred centralne radionice ovog preduzeća u okviru obilježavanja Dana rudara.

Direktor „ArcelorMittala“ Prijedor Mladen Jelača rekao je da je specifičnost ovog umjetničkog djela u tome što je materijal od kojeg je napravljena prošao sav put koji rudari na području Prijedora prolaze punih 96 godina.

„Ovo željezo iskopali su rudari, otpremili u željezaru, od željezare je prešlo put do finalnog proizvoda, kao takvo vratilo se ponovo rudarima da ga koriste, a na kraju, umjesto u otpadu završilo je u formi umjetničkog djela“, kazao je Jelača na svečanosti otkrivanja skulpture.

On je rekao da će ovo preduzeće uvijek podržati vrijedne inicijative i ideje svojih radnika.

kralj i kraljica u zeljezu 2Akademski slikar Aleksa Milić, koji je kustos umjetničke zbirke Muzeja Kozare iz Prijedora, rekao je da je posvećenost karakterna osobina i Vladimira Kneževića kao čovjeka i njegove umjetnosti, da iz te posvećenosti ishodi istrajnost, istrajnost rađa etiku, a etika estetiku.

„Bilo u skulpturama bilo u slikama ili crtežima, koje Vlado naziva površinama, ovaj umjestnik koristi materijale koji su otpad u očima nekog drugog pogleda na život i koristi izrabljene dijelove mašina za vađenje rude posmatrajući ih kao likovni materijal i likovne elemente koje ugrađuje u svoju umjetnost“, naveo je Milić.

On je dodao da je izražena volja i obaveza uprave „ArcelorMittala“ da podrži postavljanje umjetničkih djela na javne otvorene prostore pohvale vrijedan primjer koji treba da slijede i druge velike firme, ali i gradska uprava.

„Na taj način javne otvorene površine oplemenjujemo umjetnošću, bilo da je riječ o skulpturi ili drugim vidovima umjetničkog izraza, ali iz plemenitih, estetskih razloga, a ne samo političkih“, istakao je Milić.

Autor skulpture Vladimir Knežević kazao je da su ideja i koncept njegovi, a da bez podrške kolektiva ove vertikale ne bi postojale.

„Desetine radilica motora završilo je u otpadu i desetine sam ih vidio u svom radu. Ove dvije sam našao zajedno i, iako ne pripadaju istim vrstama motora, bile su specifične što se uklapaju u cjelinu, te mislim da su one našle mene, a ne ja njih“, naglasio je Knežević.

U bivšoj Jugoslaviji Dan rudara bio je 21. decembar, a od osnivanja Republike Srpske Dan rudara je Sveta Varvara, zaštitnica rudara, koja se slavi 17. decembra.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.