ArcelorMittal Prijedor – dobrovoljno davanje krvi: Rudari na djelu

Oko 80 radnika preduzeća „ArcelorMittal Prijedor“ darovalo je danas krv u Opštoj bolnici Prijedor čime je započelo ovodgodišnje obilježavanje Dana rudara.

Direktor rudnika „ArcelorMittal Prijedor“ Mladen Jelača rekao je da je davanje krvi ima humnau dimenziju koja među rudarima živi decenijama.

„Naši radnici su uvijek tu da pomognu i mi smo na to ponosni. Ovo je najhumaniji početak obilježavanja Dana rudara“, dodao je Jelača.

Predsjednik Fondacije „ArcelorMittal“ Prijedor Predrag Šorga rekao je da se današnjom tradicionalnom aktivnošću prijedorskih rudara ujedno obilježava i Međunarodni dan volontera.

Radnik Leonardo Ivanišević prvi put je krv dao od 1976. godine, a danas je to učinio po 161. put,

„Lani nas je bilo 46, a ove godine 80. Ponosni smo što nam se svake godine pridruži sve više kolega i što sada imamo najveći odziv radnika za učešće u ovoj humanitarnoj akciji“, rekao je Ivanišević.

U Republici Srpskoj većina dobrovoljnih davalaca krvi, kao i onih potencijalnih, nije upoznata sa svojim pravima i beneficijama.

Svi zdravstveno osigurani davaoci imaju pravo na dva dana plaćenog odsustva s posla za svako davanje, da je svako od njih oslobođen plaćanja participacije u zdravstvu u periodu od godinu dana nakon posljednjeg davanja, dok su svi koji imaju više od deset darivanja trajno oslobođeni plaćanja participacije za sve zdravstvene usluge.

Ni svi poslodavci nisu upoznati sa pravima i beneficijama dobrovoljnih davalaca krvi ili ih ne poštuju, te su samim tim radnici manje zainteresovani za darivanje krvi.

Pri darivanju krvi, ljekar izdaje potvrdu koja služi za ostvarivanje prava plaćenog odsustva s posla, a svaki davalac dobija knjižicu koju uz zdravstvenu knjižicu treba da priloži kao dokaz da je oslobođen plaćanja participacije za bilo koju zdravstvenu uslugu.
Prava i beneficije davalaca regulisana su Opštim kolektivnim ugovorom, te Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu i participaciji koji je u Službenom glasniku RS objavljen 4. maja 2010. godine.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.