Arheolozi ponovo na području Prijedora

arheolozi

Arheolozi sa Univerziteta u Kembridžu, predstavnici Zavoda za zaštitu istorijskog nasljeđa RS, Muzeja „Kozare“ iz Prijedora i arheološkog servisa “Arhej” iz Slovenije danas su se sastali na lokaciji Čarakovo, u podnožju između dva prethodna istraživačka lokaliteta Zecovi i Topića brdo.

Po riječima Čarli Frenča, šefa Katedre za arheologiju Univerziteta u Kembridžu sada će se vršiti geoarheološka istraživanja, nakon kojih će biti prikupljen materijal neophodan za buduće analize.

Profesor arheologije na Univerzitetu u Kembridžu Tonko Rajkovača pojašnjava da će se ovim istraživanjima pokušati objasniti veza izmedju Sanske doline sa arheološkim lokalitetima Zecovi i Topića brdo.

Arheolog i hroničar grada Prijedora Milenko Radivojac rekao je da je arheološki materijal pronađen proteklih godina potvrdio je da u Zecovima postoje ostaci neolitske kulture.

Po vjerovanju, stari Rimljani su u Zecovima imali svoju stražaru i uporište, kako bi uspješno kontrolisali rječni put Sanom, kao i ostale kopnene puteve. Dosadašnja nalazišta ukazuju na to da su ovi prostori bili naseljeni i prije 5.000 godina.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.