Arkanov medved u šumi kraj Pariza

Medo MiljenMedved Miljen, „rodom“ iz nekih bosanskih gudura, trenutno se baškari po hektarima livada i šuma safari-azila „De l’Arche“ 300 km od Pariza, u društvu divljih životinja sa svih strana sveta. Ko bi rekao da je ova medijska zvezda, koja se našla na naslovnim stranama mnogih evropskih listova i udarnih emisija BBC-ja ili RAI Uno, za „dlaku“ izbegla tragičan kraj.

Meda se nije oduvek zvao Miljen. Ime je dobio po scenografu Miljenu – Kreki Kljakoviću koji ga je pronašao u motelu „Šervud“, na putu između Prijedora i Banja Luke, dok je krajem prošle godine radio na filmu „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Medved je bio u žalosnom stanju, takoreći polumrtav. Težak jedva 75 kilograma, izmučen, gladan i dehidriran, sa šapama izgriženim od sopstvene mokraće u kojoj je ležao u malom kavezu. Jedina osoba koja mu je povremeno dobacivala koju veknu hleba i čanak vode bio je seljak Darko Šević, koji je pred kamerama plakao od sreće kad je čuo da se medina tragična priča ipak završila – hepiendom. A bio je siguran da nema spasa životinji koja u normalnim uslovima treba da teži oko četvrt tone i da jede pet kilograma hrane dnevno.

Miljen je imao ludačku sreću što ga je našao beogradski scenograf Miljen, istovremeno suvlasnik društva za zaštitu životinja „Help Animals“.

– Meda je godinama boravio u kavezu bivšeg Arkanovog „carstva“ – kazamatu u kome je, u ta neslavna vremena, bilo tigrova, vukova, medveda i drugih divljih životinja s kojima su se mnogi slikali i poistovećivali zbog lične promocije, a jedna mega folk pevačica snimala i spotove. Na kraju je to „veselo“ društvo šmugnulo u nepoznatom pravcu i ostavilo nesrećne životinje od kojih su neke još tamo, ali preparirane. Ovaj meda je jedini preživeo, ali pošto je jedan od vlasnika objekta, Milorad Milanković, zbog trgovine belim robljem osuđen na devet godina zatvora, novi gazda nije bio zainteresovan da brine o njemu – priča Miljen Kljaković za „Blic nedelje“.

Srećom, Kljaković je bio zainteresovan, a preko njega i društva za zaštitu životinja „Help Animals“ iz Beograda, „Noa“ iz Banja Luke i „Respekton“ iz Pariza, koje radi sa Fondacijom Brižit Bardo. Pošto je odmah bilo jasno da se meda, isključivo naviknut na kavez, ne bi snašao u prirodi, a takođe su već iscrpljene sve mogućnosti da ostane na ovom tlu – Zoo-vrt u Banja Luci je premali, a sa Beogradskim je nastao prekid u komunikacijama. Miljen je pokrenuo inicijativu da se on preseli u Francusku, pa mu je, uz pomoć pomenutih društava, obezbeđeno mesto u azilu „De l’Arche“.

To, međutim, nije išlo tako jednostavno, pošto BiH, odnosno Republika Srpska, nije potpisnica CITES-a, evropskog dokumenta o transportu živih divljih životinja iz zemlje u zemlju. Uz velike napore, centar CITES-a u Belgiji ipak je na kraju napravio izuzetak i odobrio da meda pređe slovenačku granicu i uđe u Evropsku uniju, ali pod uslovom da se to ozvaniči nekom dokumentacijom ovdašnjih nadležnih ministarstava, veterinara i stručnjaka. Posle dva meseca preganjanja oko papirologije, Francuzi su došli po medu specijalnim vozilom sa kavezom i erkondišnom, s veterinarima, novinarima, TV snimateljima, kompletnom ekipom. Avaj!

– Iz nama potpuno nepoznatih razloga, profesor Boro Pavlović sa banjalučkog Prirodnomatematičkog fakulteta, odsek za biologiju, nije želeo da stavi svoj paraf na dokument o transportu, iako je znao da je meda u kritičnom stanju i da mu je rehabilitacioni centar u Francuskoj jedini spas. Neverovatno je da profesor koji bi, osim znanja, svoje studente trebalo da podučava i moralu, nije hteo da pomogne – komentariše Miljen.

Zbog odbijanja prof. Pavlovića, posle nekoliko dana čekanja francuska ekipa se vratila u Pariz, pa je humanitarna akcija bila na ivici neuspeha. Jedino je predsednik „Respektona“, Patrik Sasko, ostao pored kaveza sve dok meda ne dobije „pasoš“ za Evropu.

– Od mene su tražili da nekako dođem do značajnih ljudi koji bi stavili svoj paraf, na primer, premijera Republike Srpske Milorada Dodika. To je uspelo preko trenera košarkaškog kluba Partizan Igokea, Duška Vujoševića, Dodikovog prijatelja, kao i preko kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića, odnosno ministra bez portfelja Dragana Ðilasa koji je zvao Dodika, tako da je premijer na kraju to odobrio na sednici Vlade. Kompletna francuska ekipa je ponovo došla po medu i on je konačno na sigurnom. Ali ne mogu da shvatim da je za spas jedne izmučene i ugrožene životinje bilo potrebno tri meseca, dok se dozvola za odstrel medveda dobije takoreći za dan ukoliko se za to plati 5.000 evra – dodaje naš sagovornik.

Osim što meda Miljen trenutno privlači izuzetnu medijsku pažnju, francuska ekipa će o njegovom putešestviju napraviti kratki dokumentarni film. Tom prilikom će u Evropu svakako stići lepe slike s ovog dela Balkana, a još upečatljivije o jedinstvenoj srpskoj naravi zbog koje ovaj hepiend ipak ima tužan kraj.

Izvor: EuroBlic

Comments are closed.