„ArselorMital“ zainteresovan za kupovinu državnog kapitala

rudnik

Kompanija „ArselorMital“ sa sjedištem u Londonu potvrdila je svoj kontinuirani interes za kupovinu većinskog djela državnog kapitala u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ a.d. Prijedor, saopšteno je danas iz ove komapnije.

„Imamo jasan, realan i ostvariv plan za dugoročan i održiv rad i razvoj rudarstva u regionu i vjerujemo da naši rezultati ostvareni u proteklih više od 11 godina, stvarnih ulaganja, rasta zaposlenosti i snažnog ekonomskog doprinosa u Prijedoru, čini našu ponudu najboljom opcijom za sve zainteresovane“, navodi se u saopštenju iz kompanije.

Dodaje se su nedavno održani sastanci sa zvaničnicima u Republici Srpskoj i da je kompanija „ArselorMital“ spremna za dalji nastavak detaljnih pregovora u bilo kojem momentu.

U vezi sa odlukom Vlade Republike Srpske o prodaji državnog kapitala u RŽR-u kompaniji „Izraeli investment grup“, koje će se naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske u utorak, 21. juna, danas se ponovo oglasila i Sindikalna organizacija „Arselor Mital Prijedor“, kćerke firme u okviru kompanije „ArselorMital“, izrazivši zabrinutost za sigurnost
radnih mjesta 850 zaposlenih.

„U protekle dvije sedmice obavili smo niz rezgovora i sastanaka sa predstavnicima Vlasti u Republici Srpskoj, gradonačelikom Prijedora, kao i
predstavnicima kompanije `ArselorMital` koji su nas na sastanku održanom 15. juna upoznali sa jasnim stavom da su zainteresovani da učestvuju u privatizaciji državnog kapitala u RŽR-u“, saopšteno je iz sindikata.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je prije dvije i po godine spriječio prodaju „Ljubije“ izraelskoj kompaniji, najavio je da će stav DNS-a saopštiti prije skupštinskog zasjedanja.

RŽR „Ljubija“ Prijedor i „ArselorMital Prijedor“ dva su preduzeća sa različitim vlasničkim i upravljačkim strukturama koja upravljaju rudnicima u Prijedoru.

RŽR „Ljubija“, kao preduzeće sa većinskim državnim kapitalom, osnovalo je 2004. godine novu firmu sa tadašnjim LNM-om, a današnjim „ArselorMitalom“.

Joint venture partnerska kompanija „ArselorMital Prijedor“ u vlasničkoj sturkturi ima 49 odsto kapitala RŽR-a, a 51 odsto „ArselorMitala“.

RŽR „Ljubija“ danas zapošljava dvadesetak radnika i bavi se djelatnostima poput proizvodnje šampinjona i proizvodnje biomase za toplotnu energiju, dok „ArselorMital Prijedor“ proizvodi željeznu rudu na rudištima u Omarskoj, zapošljava 850 radnika i kopa kamen na kamenolomu Drenovača.

Na rudištima u Ljubiji i Tomašici ruda se ne proizvodi godinama i decenijama.

Autor: SRNA

Comments are closed.