Austrija zainteresovana za jačanje privredne saradnje

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković razgovarao je danas sa ambasadorkom Austrije u BiH Ulrike Hartman o proširenju saradnje u privredi i kulturi, te dobrim međunacionalnim odnosima u gradu.

– Oni vode politiku sa željom da ne odlazi mnogo radnika sa ovih prostora na Zapad, već da se stvaraju kvalitetni odnosi za poslovnu saradnju – rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa Hartmanovom.

On je naglasio da je firma „Austronet“ u Prijedoru primjer kvalitetnog ulaganja iz Austrije.

– Austrija je jedan od najvećih investitora u svim sektorima i razgovarali smo o tim kvalitetnim odnosima – dodao je Đaković.

Hartmanova je ocijenila da saradnja u privredi i kulturi može da bude proširena, te da želi da podrži lokalne zajednice.

– Velika prednost Prijedora je da je blizu granice sa Evropskom unijom i što ovdje ima dobrih radnika. Čujem da pojam multikulturalnosti postoji u Prijedoru. Ne samo uslovi u privredi, nego i opšti su veoma važni za firme da dolaze ovdje – dodala je Hartmanova.

Direktor „Austroneta“ Enes Kahrimanović rekao je da je ovo treći ambasador Austrije koji im dolazi u posjetu, te da je to pokazatelj da je firma na dobrom putu i pozitivan primjer ulaganja austrijske privrede u BiH.

– „Austronet“ je od 2007. godine počeo poslovanje u Prijedoru sa pet radnika, a danas ima 120 zaposlenih. Proširujemo se na prostor od 25.000 kvadratnih metara i 95 odsto proizvodnje izvozimo u Evropsku uniju – kaže Kahrimanović.

„Austronet“ gradi šestu halu, otvara dva nova proizvodna pogona, za iduću godinu planira izlazak na tržište sa novim brendom, a od marta iduće godine moguć je prijem novih radnika.

Firma izrađuje zaštitna jedra i mreže u građevinarstvu i poljoprivredi, reklamne banere za sportske terene, tenisblende, suncobrane i zaštitne ograde za individualnu upotrebu.

Izvor: SRNA – RTRS

Comments are closed.