Auto-put Prijedor – Banja Luka pred NSRS: Primjedbe maksimalno uvažene, “RS ne želi da istjera Kozarac”

Prijedlog odluke o planu parcelizacije za auto-put Prijedor – Banja Luka, po skraćenom postupku, danas je pred poslanicima Narodne skupštine RS.

Građani sa područja Prijedora, posebno naselja Kozarac, ranije su negodovali zbog ove trase, a organizovali su i protestne skupove tvrdeći a trasa predviđa rušenje brojnih objekata, kao i plodno zemljište.

Ministarka Srebrenka Golić danas je objasnila je na prvom javnom uvidu bilo mnogo prijedbi, pa je predloženo da se napravi nova trasa i ponovo da na javni uvid. Ona je istakla da su „netačne“ konstatatcije da se u Kozarcu ruši stotine objekata.

“Tražilo se najbolje rješenje da se što manje objekata predividi rušenjem. Sada se previđa rušenje 80 objekata na području Prijedora, i u Banjoj Luci 157 objekata, od čega su 60 odsto pomoćni objekti. Prava istina je da se u Kozarcu, ruši 17 objekata, od čega četiri stambena i 12 pomoćnih, a jedan je već u ruševnom stanju“, podvukla je Golić.

Dodala je da je dionica pomjerena da bi se izbjegao broj objekata koji se ruši, te da je to maksimalno ispoštovano.

„Vrlo ružne su tvrdnje da RS želi da istjera građane koji žive u Kozarcu. Bivši i raniji gradonačelnici su sigurno bili kooperativni sa svima koji žive u Kozarcu. Niko nikada nije imao namjere da im ugrozi pravo na život. Više imamo objekata za rušenje u Ivanjskoj, gdje živi hrvatsko stanovništvo, a niko se nikada nije pobunio. Mislim da bi Kozarac trebao biti zadovoljan jer se broj objekata u prvoj varijanti, i ovoj sada, značajno razlikuje. Nijedan objekat neće biti uklonjen bez naknade“ kazala je Golić, te istakla da svojim činjenjenm nikada ne bi ugrozila bilo koji narod.

„Mislim da je Kozarac najmanje ugrožen ovom dionicom“, dodala je Golić.

Iz Instituta za građevinarstvo Banjaluka su istaklli da su sve ranije primjedbe grupisane u nekoliko kategorija – u Banjoj Luci čvor Kuljani, te dio od Mišinog Hana do Ivanjske, kao i u Prijedoru Lamovita, Trnopolje i petlja Prijedor.

Istaknuto je da je pozitivno odgovoreno na većinu primjedbi. Razlike u odnosu na prvi javni uvid je veća dužina trase, a broj objekata za uklanjanje je smanjen i to u Prijedoru za 29 objekata manje.

„U Kozarcu se ruši 17 objekata, a samo četiri su stambena“, poručili su iz Instituta.

Senad Bratić iz kluba „Zajedno za BiH“, rekao je da je u ovom projektu „sve išlo po skraćenom postupku“.

On je objasnio da su mještani Kozarca protiv rušenja objekata,ali i narušavanja funkcionalnosti samog mjesta koje bi se „cijepalo na dva dijela, na jednoj strani stambeni objekti, a na drugom zemljište“.

„Da se željelo postupiti po njihovim prijedlozima, da se projektuje na pojasu između postojeće pruge i ribnjaka, koji manje- više nije u funkciji, to bi se izbjeglo“, tvrdi Bratić.

Izvor: Mondo.ba

Comments are closed.