Autotransport Prijedor-Sklopljen ugovor o kupovini 4 autobusa vrijedna oko milion KM

Izvršni direktor saobraćaja u AD „Autrotransport“ Prijedor Mićo Rokvić izjavio je juče novinarima da su sa kineskom kompanijom „Higer“ sklopili ugovor o nabavci 4 autobusa ,čija je vrijednost 1.034.000 KM.
On je rekao da je preduzeće sredstva za nabavku autobusa obezbijedilo podizanjem hipotekarnog kredita i dodao da očekuju njihovu isporuku do kraja godine, jer se sklopljenim ugovirom proizvođač obavezao da će ih isporučiti u roku od 90 dana od dana uplate avansnih sredstava od 60.000KM, koja je izvršena prošle sedmice.

-Sklopljeni ugovor sa kineskim proizvođačem ,koji je na naš raspisani tender ponudio najpovoljnije uslove ,za nas je višestruko koristan jer je njim predviđena opcija da naše preduzeće bude serviser njihovih autobusa koji su trenutno nazastupljeniji na ovim prostorima, jer ih je u prethodnih par godina na tržištu RS i Federacije BiH prodato preko 80, što znači da možemo očekivati znatno povećanje i radnoj jedinici servisiranje vozila, odnosno zapošljavanje novih radnika, kazao je Rokvić.

Prema njegovim riječima ovo je samo prva faza u obnovi voznog parka i naglasio da se nadaju da će njegova obnova biti u narednom periodu pojačana, jer im je cilj da im se preduzeće vrati na tržište u onom kapacitetu kakav je possjedovao prije 20-ak godina kada je u svom vlasništvu imao 100 autobusa, i imali lokalne, međugradske, širom bivše države, kao i međunarodne linije, dok danas imaju 6 autobusa starih oko 26 godina koji održavaju jednu međugradsku liniju i nekoliko linija na lokalnom nivou.

Rokvić je podsjetio da je njihovo preduzeće početkom 90-ih godina,koje je zapošljavalo oko 1.200 radnika bilo jedno od najrespektabilnijih bosanskohercegovačkih transportnih preduzeća, jer su osim putničkog imali organizovan teretni saobraćaj koji se sastojao od 75 različite veličine kamiona za prevoz roba.

On je rekao da za sada ne razmišljaju o organizovanju teretnog saobraćaja,ali je naglasio da kroz pojedine i buduće investicione zahvate nastoje da opravdaju status prve kategorije koju posjeduje njihova autobuske stanica.

Naveo je da je u toku i rekonstrukcija krova zgrade autobuske stanice, javnog sanitarnog čvora, te da će nakon toga uslijediti adaptacija ostalog prostora objekta, među kojim i poslovnog prostora koji će biti preuređen u restoran. Sve bi se trebalo završiti u roku od 30 dana a za predviđene radove preduzeće je uz pomoć lokalne vlasti obezbijedilo oko 70.000 KM.

Pored ovih poslova, predviđeno je da u budućnosti u saradnji sa opštinskim Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove izvrše presvlačenje asfaltom perona, postave nove rampe i izrade novu vizuelnu identifikaciju autobuske stanice, sve sa ciljem podizanje nivoa usluga koje pružaju putnicima i prevoznicima.

AD „Autotransport“ je nakon loše izvršene privatizacije, prošao put od preduzeća u stečaju, zatim u vlasništvu Vlade RS, da bi prije dvije godine prijedorska opština postala njegov stopostotni vlasnik.
Trenutno zapošljava 46 radnika, pozitivno posluje i sve svoje zakonom predviđene obaveze izvršava na vrijeme.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.