Avganistanski hrt sveukupni pobjednik 11. državne izložbe pasa Prijedor 2012

Petogodišnji avganistanski hrt, vlasništvo Aleksandre Gajinović iz Turije, odgajivačnice kod Novog Sada pobjednik je 11. državne izložbe pasa svih rasa Prijedor 2012 koja je juče održana u našem gradu. Drugo mjesto zauzeo je njemački kratkodlaki ptičar vlasnika Željka Plavljanina iz Omarske, dok je treće mjesto pripalo srednjoazisjkom ovčaru vlasnika Ivana Jukića iz Hrvatske. „Mom hrtu ovo nije prva nagrada, ali koliko god da ih je dobio mislim da ih uvek zasluži svojim kretanjemu i ponašanjem u ringu „, rekla je Aleksandra Gajinović vlasnica pobjedničkog psa koja je dodala da ovu rasu pasa uopšte nije teško održavati iako se tako ne čini na prvi pogled. Međunarodni sudija za sve rase pasa, Radovan Mazalica iz BiH, rekao je nakon takmičenja da je Prijedor kinološki jaka sredina, što se vidi po broju pasa i da su sudije imale težak zadatak. „Rasa pobjedničkog psa vrlo je atraktivna. Današnji pobjednik je tipičan primjerak i apsolutno je zaslužio pobjedu“, rekao je Mazalica. Jučerašnju izložbu u Prijedoru, koja je zajedno sa onom subotnjom održanom u Novom Gradu činila šampionat BiH u takmičenju pasa svih rasa, organizovalo je Kinološko društvo „Prijedor“.
Član Upravnog odbora ovog društva Mladen Goronjić, potvrdio je da je na izložbi učestvovalo 280 pasa svrstanih u deset grupa, a izlagači su bili iz čitave BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. „Zadovoljni smo odzivom vlasnika, radom sudija i kvalitetom izloženih pasa kako po ljepoti tako i po vještinama kojima su naučeni. Sve je veći broj odgajivača pasa, a kada je Prijedor u pitanju možemo reći da smo u samom vrhu kinologije BiH, te je naša izložba jedna od tri najjače kinološke manifestacije u BiH“, rekao je Goronjić.
Nakon 11. državne izložbe pasa svih rasa Prijedor 2012, održana je i Prva specijalizovana izložba pastirskih pasa druge FCI grupe, koju je organizovao Božidar Zvicer, vlasnik odgajivačnice „Monterivaldog sa Kozare“. „Potkozarje je poznato po dobrim pastirskim psima i ovo je bila prilika da se posebno predstave na ovoj izložbi“, rekao je Zvicer i dodao da se predstavilo ukupno 108 pasa rasa kavkaski ovčar, srednjoazijski ovčar, šarplaninac i tornjak koji pripadaju grupi pastirskih pasa.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.