Bajramsko veče u Prijedoru

U nedjelju uveče je u Pozorištu Prijedor povodom velikog islamskog praznika Kurban Bajrama održano već tradicionalno Bajramsko veče koje je organizovao Medžlis islamske zajednice Prijedor. Prigodnim govorom velikom broju prisutnih se obratio glavni prijedorski imam prof. Merzuk ef. Hadžirušidović. On je naglasio da je Bajram bio i ostao praznik radosti, veselja i porodične sreće.

Hadžirušidović je na kraju svim muslimanima čestitao ovaj veliki praznik riječima Bajram šerif mubarek olsun. Kurban bajram je uz Ramazanski bajram najveći islamski praznik. Kurban bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana, te obred hadža, posjete svetim mjestima u Mekki, zbog čega se ovaj bajram naziva i hadžijski bajram.

Na Bajramskoj večeri su učestvovali hor KUD-a „Osman DŽafić“, hor imama „Ridvan“, Šefik i Almir Delalović i Azra Delić koji su se predstavili ilahijama, Sara Ramić koja je recitovala, Elma Semanić, Salko Huskanović, Kasim Bajrić i Mirsad Hodžić koji su pjevali sevdalinke te folklorne sekcije KUD „Osman Džafić“ Prijedor, KUD „Čigre“ Ćela i KUD „Kozara“ Donja Ljubija koji su se predstavili narodnim igrama.