Balabanova u sudnici 2. septembra

Suđenje Branki Balaban (53) iz Prijedora, optuženoj za izazivanje teške saobraćajne nesreće u martu 2009. godine, kada su u banjalučkom naselju Borik poginuli petogodišnja A.G. i njen djed Momčilo Kuridža (63), konačno je zakazano i to za 2. septembar.
Potvrđeno je to danas „Nezavisnim“ u banjalučkom Osnovnom sudu, u kojem je pojašnjeno da su pozivi za glavnu raspravu upućeni tužiocu Dijani Kukobat, u čijoj nadležnosti se nalazi predmet Balabanove, Simi Tošiću, advokatu optužene, te optuženoj.
Advokat Tošić potvrdio je danas da je dobio poziv, te da će njegova klijentkinja odmah na početku suđenja priznati krivicu za ono što je učinila, te tako izbjeći dugotrajni sudski proces.
Podsjetimo, Spasen Keleman, sudija Osnovnog suda u Banjaluci koji vodi predmet, u junu ove godine je naredio raspisivanje crvene Interpolove potjernice za Balabanovom, koja se u ranijem periodu nije pojavljivala u sudnici.
Nakon naredbe sudije, o potjernici je obaviješten i MUP Srbije, jer se prema posljednjim informacijama Balabanova „skrivala“ u Subotici, gdje je navodno bila na liječenju u jednoj psihijatrijskoj ustanovi.
O jednoj od najtežih nesreća u Banjaluci se i danas priča, a porodica nastradalih više od dvije godine čeka da ruka pravde stigne optuženu.
Balabanova je 19. marta 2009. godine, oko 11.45, vozila folksvagen polo i pri brzini od oko 80 kilometara na čas bukvalno pokupila djeda i unuku, koji su prelazili vidno obilježeni pješački prelaz u naselju Borik kako bi došli do obližnjeg dječjeg igrališta.
Policijski uviđaj je potvrdio da nesavjesna Balabanova nije ni pritisnula kočnicu, a nakon nesreće zaustavili su je stubovi pokraj puta.
Djed i unuka izdahnuli su na mjestu nesreće, dok je Balabanova nekoliko časova sjedila u svom automobilu, okružena policijom i šokiranim građanima, sve dok se na mjestu nesreće nije pojavila baka nastradale djevojčice i supruga poginulog Kuridže, Cvijeta, koja je uz vrisak prepoznala svoje najmilije.
Cvijeta Kuridža ispričala je nakon obilježavanja dvogodišnjice tragedije za „Nezavisne“ da je ogorčena jer ruka pravde nije stigla krivca tragične nesreće.
„Sjećam se da mi je kobnog dana suprug rekao da ide sa malenom do igrališta kako bi bolje spavala. Eto, otišli su i nikada se više nisu vratili. To je bila moja prva unuka, bakina prva radost. Bol kroz koju prolazimo moja kćerka i ja danas je ogromna, a još je veća ako se zna da ta žena koja ih je ubila na pješačkom prelazu nije odgovarala za ono što je učinila. Kakva je ovo zemlja u kojoj ljudi dobijaju kazne kada ubiju psa, a kada su žrtve ljudi, onda kazne nema“, ispričala je nedavno uplakana baka Cvijeta.
Nakon raspisivanja potjernice za Balabanovom „Nezavisnim“ je potvrđeno da za njom traga i sud u Bijeljini, jer se nije pojavila na suđenju zbog poslovnih prevara.
Advokat Tošić je u nekoliko navrata ponovio da je njegova klijentkinja na liječenju u Subotici, te da će nakon povratka u Banjaluku priznati pred sudom da je izazvala tešku nesreću.
Advokat je ranije potvrdio da je nudio banjalučkom tužilaštvu sporazum o priznanju krivice, ali da je to bilo teško izvodljivo jer porodica poginulih u takvim slučajevima rijetko pristaje na bilo kakvu kaznu.
Nezavisne novine

Comments are closed.