Bandere padaju po selu

Mještani šest zaselaka Srednje Omarske, kod Prijedora, u petak su se okupili ispred prijedorske „Elektrodistribucije“ kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog lošeg stanja u napajanju električnom energijom u njihovom kraju.
Oni tvrde da u selu često po putevima i ispred njihovih kuća padaju orunule drvene bandere te da su naponske prilike katastrofalne. Tvrde da se upravo u petak ujutru u njihovom selu dogodio incident.
„Tri drvene bandere pale su preko puta i nekih od kuća. Na svu sreću, niko nije poginuo, a mogao je umalo, jer su djeca, preskačući popadale bandere, išla u školu“, govori nam Boro Marmat, mještanin Srednje Omarske.
Kaže da agonija mještana zbog loše struje i popadalih bandera traje više decenija.
„Već odavno dižemo sami bandere koje nam godinama padaju po putu, ugrožavajući tako i vlastite živote. Bar 50 puta smo se peticijama obraćali ‘Elektrodistribuciji’, ali niko ništa ne čini. Ako sada padne mokar snijeg na opasne žice, ne gine nam potpuni mrak u selu, jer će se bar tridesetak drvenih bandera naći na putu“, pojašnjava mještanin Boro Marmat.
Ogorčenih mještani tvrde da će, ukoliko se situacija ne popravi, uslijediti i protesti.
„U selu ima 500 domaćinstva i svi smo nezadovoljni, a struju uredno plaćamo. Za veoma loš napon i trule bandere plaćamo ono čega nemamo. Brojimo samo štetu, jer su nam zbog loših naponskih prilika pokvareni kućanski aparati. Imam i farmu od 65 grla krava i možete misliti kakvu štetu zbog loše struje trpim na imanju. Jutros sam zbog popadalih bandera na farmi imao štetu od 2.000 maraka“, kazao je u petak Dragan Janjić iz Srednje Omarske.
Dalibor Pavić, rukovodilac prijedoske „Elektrodistribucije“, potvrdio je da je upoznat s problemima mještana Srednje Omarske i priznaje da elektroenergetska mreža na seoskim područjima inače nije na zadovoljavajućem nivou.
„Svjesni smo toga i znamo da su neophodne značajnije investicije. Međutim sve zavisi od finansija i redovnih plaćanja mjesečnih obaveza naših potrošača. Samo za isporučenu, a neplaćenu struju potrošači nam duguju oko 60 miliona KM. U takvoj situaciji teško je održavati i postojeće stanje, a kamoli rekonstruisati i investirati u radove na elektromreži“, naveo je Pavić.
On je dodao da će ipak uložiti napore da u sklopu mogućnosti održavaju postojeća elektroenergetska postrojenja i da investiraju u nove projekte.
„U Srednjoj Omarskoj, gdje su pale tri bandere, intervenisali smo i otklonili kvarove, tako da je situacija s električnom energijom u selu uredna“, naveo je Pavić.
Nezavisne novine

Comments are closed.